ONU lansează un avertisment: Următoarea pandemie este aproape

Publicat: 18 iun. 2021, 16:45, de Raluca I. Heroiu, în Internațional , ? cititori
ONU lansează un avertisment: Următoarea pandemie este aproape
secetă, adrian oroș, fermieri

Organizația Națiunilor Unite (ONU) lansează un avertisment. Oficialii ONU spun că următoarea pandemie este aproape și că „nu există niciun vaccin care să o vindece”.

De asemenea, ONU avertizează că seceta este o criză globală ascunsă, care riscă să devină „următoarea pandemie dacă ţările nu iau măsuri urgente în ceea ce priveşte gestionarea apei şi a terenurilor”.

„Seceta este pe punctul de a deveni următoarea pandemie şi nu există niciun vaccin care să o vindece. Cea mai mare parte a lumii va trăi cu stres hidric în următorii câţiva ani. Cererea va depăşi oferta în anumite perioade. Seceta este un factor major în degradarea terenurilor şi în scăderea randamentelor pentru culturile majore(…)Oamenii trăiesc cu secetă de 5.000 de ani, dar ceea ce vedem acum este foarte diferit. Activităţile umane exacerbează seceta şi sporesc impactul, ameninţând cu deraierea progresului în ceea ce priveşte ridicarea oamenilor din sărăcie”, a spus Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru reducerea riscului de dezastre, citat de Mediafax

SUA, Australia şi sudul Europei s-au confruntat cu secetă în ultimii ani. Seceta are un impact financiar de 6 miliarde de dolari pe an în SUA şi de aproximativ 9 miliarde de euro în UE.

Roger Pulwarty, om de ştiinţă la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA şi coautor al raportului, a precizat că pe Dunăre, în Europa, seceta recurentă din ultimii ani a afectat transporturile, turismul, industria şi generarea de energie.

„Trebuie să avem o perspectivă modernizată asupra secetei. Trebuie să ne uităm la modul de gestionare a resurselor precum râurile şi bazinele hidrografice mari”, a adăugat acesta, conform The Guardian.

Creşterea populaţiei expune, de asemenea, mai multe persoane în multe regiuni la impactul secetei, se arată în raport.