ONU: Superbacteriile rezistente la medicamente se înmulțesc din cauza poluării

Superbacteriile rezistente la medicamente ar putea ucide 10 milioane de persoane anual, până în 2050, avertizează Organizația Națiunilor Unite.

Potrivit ONU, a reduce poluarea din sectoarele farmaceutice și agricol este esențial pentru a lupta contra înmulțirii superbacteriilor rezistente la medicamente. Acest tip de bacterii ar putea ucide 10 milioane de persoane anual până în 2050, transmit ONU.

”Este din ce în ce mai evident că mediul înconjurător joacă un rol cheie în dezvoltarea, transmiterea și propagarea rezistenței la antimicrobiene (RAM), subliniază ONU în raportul despre Mediu. Această rezistență se produce atunci când microorganismele, cum sunt bacteriile, virusurile, paraziții sau ciupercile, devin rezistente la tratamentele antimicrobiene la care înainte erau sensibile, transmit 20 Minutes și AFP.

Abuzul de antibiotice

Se estimează că 1,27 milioane de decese au fost în mod direct atribuite infecțiilor rezistente la medicamente, în 2019, potrivit ONU.

Această rezistență este sporită de folosirea abuzivă a antibioticelor. Dar ONU subliniază și alți factori mai rar amintiți. Este vorba despre tripla criză planetară a schimbării climatice, pierderii biodiversității și naturii, dar și a poluării și deșeurilor. Poluarea, legată în principal de industria farmaceutică și de agricultură, permite antimicrobienilor să pătrundă în mediul înconjurător, începând cu râurile.

Este o  problemă adevărată, deoarece râurile sunt adesea sursa noastră de apă potabilă, a explicat pentru AFP microbiologul Jonathan Cox de la Universitatea britanică Aston, care nu a participat la elaborarea acestui raport al ONU.

ONU i-a cerut industriei farmaceutice ”să respecte izolarea și tratarea adecvată a deșeurilor și apelor uzate”. Spitalele ar trebui să aibă sisteme specifice de tratare a apelor uzate și de eliminare a medicamentelor, mai recomandă experții. Iar în agricultură ar trebui reevaluate limitele antimicrobienelor și reducerea deversărilor pentru protejarea cursurile de apă.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...