Opoziția pro-europeană, proteste anti-Orban, la Budapesta

Publicat: 09 iun. 2024, 13:43, de George Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Opoziția pro-europeană, proteste anti-Orban, la Budapesta

Opoziția pro-europeană din Ungaria a organizat proteste de amploare, cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor, pentru alegerile muncipale și europarlamentare din 9 iunie.

Zeci de mii de persoane au participat, sâmbătă, la Budapesta, la un miting organizat de Peter Magyar, o figură politică în ascensiune a opoziţiei ungare, cu o zi înainte de alegerile europene, transmite agenția France Presse.

Sub sloganul „Împreună, putem salva Ungaria”, Peter Magyar, 43 de ani, a condus manifestația de protest a maselor de demonstrați, care purtau drapelul ungar și afișau pancade pe care se putea citi: „Treziţi-vă, unguri!” şi „Suntem stăpânii viitorului nostru”.

Într-un discurs adresat mulțimii, Magyar a chemat la acțiuni pentru menținerea apartenenței Ungariei la principiile Uniunii Europeane.

„Să facem un nou legământ! Să luăm înapoi Ungaria, pas cu pas”, a fost apelul politicianului din opoziție, în fața celor adunați în Piața Eroilor din Budapesta.

La mitingul de sâmbătă, Magyar l-a acuzat pe Orban că vrea să izoleze Ungaria de Europa și „să o conducă în brațele Rusiei”.

Dacă ar ajunge la guvernare, țara va introduce euro și, de asemenea, va primi înapoi finanțarea care a fost înghețată de UE din cauza încălcărilor statului de drept de către guvernul Orban, a promis Magyar, citat de AFP.

În urmă cu o săptămână, Viktor Orban reunise, la rândul său, zeci de mii de susţinători, la Budapesta.

Partidul său, Fidesz, este creditat cu circa 50 la sută din voturi, potrivit celor mai recente sondaje, însă Tisza (Respect şi libertate), mişcarea lui Magyar, este creditată deja cu 27 la sută, pentru scrutinul de duminică, 9 iunie.

Alegerile de azi pentru Parlamentul European sunt „primul vot european pe un subiect care priveşte aproape toate statele membre”, a declarat prim-ministrul ungar, Viktor Orban, după ce a votat, duminică, la Budapesta, transmite MTI. „Campania are loc în jurul războiului în toate ţările, a devenit o chestiune pan-europeană”, a spus Orban.

El a susținut, răspunzând la o întrebare, că pacea în Ucraina poate fi realizată în două etape: „Mai întâi trebuie câştigate alegerile din Europa, apoi rezultatele votului trebuie interpretate ca fiind opinia oamenilor despre război şi pace”. „Este prima parte a misiunii; a doua jumătate va fi finalizată de americani la alegerile prezidenţiale din SUA”, a adăugat Orban.

Ca și în România, în Ungaria au loc, în aceași zi, alegerile municipale și cele pentru Parlamentul European.