Oraşul din România unde încă se mai face bişniţă cu valută ca în anii ’90

Publicat: 11 iul. 2025, 16:33, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Oraşul din România unde încă se mai face bişniţă cu valută ca în anii ’90
sursa foto: Pexels

Bişniţa cu valută rezistă în Slatina! Deşi trăim într-o perioadă în care aplicaţiile de banking şi serv00iciile digitale de schimb valutar sunt la îndemâna oricui, în municipiul Slatina, schimbul de valută se face încă, ca în anii ’90, pe stradă. În centrul oraşului, în zona fostului magazin „Vacanţa”, mai mulţi valutişti îşi desfăşoară activitatea ilegal, dar nestingheriţi, în ciuda intervenţiilor poliţiei. Populari în rândul localnicilor, aceşti „bişniţari” oferă cursuri mai avantajoase decât casele de schimb sau băncile, motiv pentru care nu duc lipsă de clienţi.

Bişniţa cu valută, fenomen greu de stârpit

Fenomenul nu e nou. Din anii ’90 şi până azi, valutiştii au fost ridicaţi de poliţie de mai multe ori, dar s-au întors de fiecare dată pe acelaşi trotuar. Au fost legitimaţi, li s-au confiscat sume mici de bani, dar au scăpat fără urmări serioase. În ianuarie 2013, după ce fostul şef al IPJ Olt, Mihai Pruteanu, i-a observat personal în timp ce operau la liber, a dispus prima acţiune de amploare împotriva lor. Poliţia a instituit atunci un dispozitiv de ordine cu doi agenţi permanenţi în zonă. Măsura nu a avut efectul scontat, valutiştii s-au mutat câteva sute de metri mai încolo, iar după câteva luni şi-au reluat activitatea exact în acelaşi loc.

În iunie 2018, doi valutişti au fost prinşi în flagrant, amendaţi şi li s-au confiscat sumele găsite asupra lor. În februarie 2019, alţi doi au fost sancţionaţi cu 10.000 de lei, iar poliţia a confiscat atunci 1.000 de euro şi 2.100 de lei. Nici aceste intervenţii nu au dus la stoparea fenomenului.

Printre cei surprinşi în această activitate s-a numărat şi un personaj mai puţin obişnuit: Teodor Bogdan Gogioman, medic veterinar în cadrul DSVSA Olt. Agenţia Naţională de Integritate a constatat în cazul acestuia o diferenţă de aproape 270.000 lei între averea dobândită şi veniturile declarate în perioada 2007-2009. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Craiova.

Ce spune legea

Poliţia susţine că are mâinile legate. Într-un răspuns oficial, IPJ Olt precizează că legislaţia actuală nu mai permite sancţionarea eficientă a acestor activităţi. Legea nr. 12/1990, care reglementa acest tip de fapte, a fost abrogată în 2020, iar în lipsa unei reglementări clare, intervenţiile se bazează acum doar pe Ordonanţa nr. 28/1999 şi Legea nr. 145/2014, acte care nu acoperă în mod specific fenomenul de schimb valutar ilegal.

În primele şase luni ale anului 2023, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au desfăşurat şase acţiuni de prevenire. Rezultatele sunt însă modeste. În lipsa unei legislaţii clare, oamenii legii se limitează la recomandări către populaţie, sfătuind cetăţenii să apeleze doar la societăţi comerciale autorizate, pentru a nu deveni victime ale unor posibile înşelăciuni.

În lipsa unei soluţii legislative, Slatina rămâne unul dintre puţinele locuri din România unde schimbul valutar „la negru” continuă, nestingherit, ca acum 30 de ani.