Premierul Orban, în Parlament: În construcția bugetară pe care o pregătim, nu vom crește taxele și impozitele

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni, în plenul camerei Deputaților, că guvernul pe care îl conduce nu va introduce noi taxe și impozite în 2021 prin legea bugetului de stat pentru anul viitor.

„În ce privește reglementările legale, lucrurile sunt clare: în an electoral – cum e 2020, chiar dacă unii dintre dvs nu vor alegeri – obligația de depunere a bugetului de stat e ca guvernul să depună proiectul de lege în termen de 15 zile de la învestirea noului guvern. Sincer, sunt un pic nedumerit de această chemare în fața Camerei Deputaților, dar respect instituția și am venit”, a declarat Ludovic Orban în fața parlamentarilor.

Chiar dacă Guvernul Orban nu are obligația de a depune proiectul de lege a bugetului, fiindcă „suntem în an electoral”, este în procedurile legate de realizare a bugetului, spune premierul.

„Fiecare ordonator de credite a depus necesarul bugetar, ne pregătim cu toate actele normative necesare pentr adoptarea legii bugetului. Munca noastră e îngreunată de faptul că foarte multe legi adoptate de Parlament au provocat cheltuieli suplimentare, fără a fi asigurate sursele de finanțare”, spune premierul.

Orban: Nu vom crește taxele și impozitele

El a precizat că este extreme de greu ca într-un an de criză economică provocată de pandemie să se adopte „noi și noi legi” care provoacă cheltuieli fără să existe venituri la buget.

„Nu vom crește taxele și impozitele în viitorul buget. Orice creștere de venituri va avea la bază eficientizarea ANAF, digitalizarea colectării taxelor și impozitelor, reducerea evaziunii fiscal. Vom asigura resursele necesare pentru cheltuielile cu pensiile și de personal”, mai spune liberalul.

Conform premierului, pentru o revenire rapidă din criza economică, România are nevoie de investiții publice și trebuie să asigurăm resursele financiare necesare pentru a susține trendul stabilit deja prin bugetul 2020

„Țineți cont că va trebui să includem în buget sumele pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene, care vor crește în perioada 2021 -2023, pentru că noi am crescut absorbția fondurilor europene. Pe lângă proiectele începute în vechiul buget UE, va trebuie să pornim proiecte de investiții pe noul buget al UE și din programul de reziliență. Dezvoltarea României trebuie să aibă la bază alte politici economice. Creșterea cheltuielilor publice fără a asigura veniturile necesare, dezechilibrele economice al guvernelor PSD au afectat economia. Vom pune accent pe investițiile publice”, a mai spus Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...