Orban: Iohannis mi-a cerut să-l demit pe Arafat. Motivul pentru care a fost păstrat șeful SMURD

Președintele Klaus Iohannis dar și mai mulți liberali i-au cerut lui Ludovic Orban, în perioada în care era premier, să-l schimbe din funcţie pe Raed Arafat. 

Nu am luat în calcul, mi s-a cerut. Mai mulţi. Mi-au cerut mai mulţi liberali“, a declarat Orban duminică, la Prima TV. 

Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demiterea şefului DSU, Orban a afirmat: “Da. Numai că demiterea era atributul premierului”. 

Orban a explicat că s-a opus demiterii pentru că ştie foarte bine cum funcţionează sistemul de urgenţe în România.

Ştiam la data respectivă că dacă l-aş fi schimbat pe Arafat şi mi-ar fi apărut o situaţie de urgenţă, sistemul nu ar fi funcţionat. Pentru că a repune în funcţiune sistemul fără Arafat, sistemul este construit astfel încât să depindă de Arafat. Repunerea în funcţiune a sistemului, de fapt reconstrucţia sistemului fără Arafat, ar fi durat 3-4-6 luni de zile. Şi am spus un lucru foarte simplu: dacă un singur om moare într-o situaţie de urgenţă, datorită unei intervenţii nepotrivite, întârziate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau a sistemului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, va fi răspunderea mea personală“, a declarat Orban.

Fostul premier a adăugat că dacă “ne prindea pandemia fără Arafat”, s-ar fi repus în funcţiune foarte greu sistemul de urgenţe.

O astfel de decizie nu poţi să o iei într-un guvern interimar care are maxim un an de existenţă, pentru că noi ne doream anticipatele. Imaginaţi-vă că dacă îl schimbam pe Arafat, dacă îl demiteam pe Arafat şi ne prindea pandemia fără Arafat, ar fi fost foarte complicată repunerea în funcţiune şi mai ales capacitatea de a avea reacţie rapidă a întregului sistem. Din păcate aşa e construit sistemul. Arafat când a construit sistemul, l-a construit astfel încât să depindă în mare parte de el“, a declarat Orban.

Orban a mai precizat că, doar pentru că s-a auzit ca se doreşte înlocuirea lui Arafat, a primit o listă cu mii de semnături de susţinere a acestuia.

Întrebat ce i-a reproşat Klaus Iohannis lui Raed Arafat, Orban a declarat că nu a existat o discuţie „aprofundată”.

Nu am avut o discuţie foarte aprofundată pe tema asta. A existat o discuţie în care a existat un soi de acord, nu neapărat o cerere. Da, că poate fi schimbat Arafat“, a mai spus Orban. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole