Revoltător! Cresc salariile bugetarilor și scade bugetul Educației

Guvernul pregătește o Ordonanță prin care se va amâna majorarea contribuției la Pilonul II cu încă doi ani, dar și eliminarea finanțării de 15% pentru Educație.

Guvernul vine cu noi măsuri de austeritate, pentru a reduce deficitul bugetar, arată un draft de proiect de ordonanță de urgență. Acesta va fi discutat în prima ședință de Guvern după întoarcerea premierului Marcel Ciolacu din Statele Unite. Printre măsuri se regăsesc tăierea finanțării de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis, după cum a scris EduPedu. În schimb, salariile demnitarilor se majorează cu 5% anul viitor.

În plus, deși există lege pentru creșterea contribuției la Pilonul II la 4,75% de la 1 ianuarie 2024, Guvernul vrea să amâne majorarea cu doi ani, pentru 2026, arată documentul.

Principala măsură din proiectul de ordonanță se referă la amânarea unor articole din legile educației, prin care bugetul alocat Educației urma să ajungă la 15% din bugetul general consolidat. Proiectul amână aplicarea celor două articole, 134 și 147, din cele două noi legi ale Educației Deca-Iohannis (198 și 199 din 2023) pentru anul 2025. 2024 ar fi fost primul an de aplicare a legii educației Deca-Iohannis, bazată pe România educată, în care pilonul central al reformei anunțată de președinte și de apropiații săi era tocmai finanțarea alocată pentru Educație de 15% din Bugetul General Consolidat. În sumă exactă, aplicat pe BGC actual, ar fi însemnat peste 90 de miliarde de lei.

Totodată, majorarea contribuției la Pilonul II de pensii, la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, stabilită chiar prin lege de către Parlament, se amână cu 2 ani, până în 2026.

Principalele măsuri propuse

– Salariile de bază ale bugetarilor se majorează cu 5% față de nivelul acordat pe luna decembrie 2023;

– Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se majorează cu 5% față de luna decembrie 2023;

– Salariile personalului didactic și ale personalului auxiliar se majorează cu 13% de la 1 ianuarie și 7% din decembrie 2023.

– Sporurile rămân la nivelul din decembrie 2023;

– Munca suplimentară se compensează cu zile libere, exceptând angajații din domeniile Apărare și Ordine Publică, respectiv penitenciare;

– Instituțiile nu vor mai acorda în 2024 bilete de valoare, exceptând tichetele de creșă;

– Indemnizațiile pentru veteranii de război, văduve, etc se majorează cu 13,8% la fel ca pensiile;

– Indemnizația socială pentru pensionarii de rând se menține la nivelul de 1.281 lei, din decembrie 2023.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole