„Ordonanța Debranșării” a fost adoptată. Revin debranșările pentru rău-platnici

Senatorii au votat, marți, „Ordonanța Debranșării” prin vot pe tabletă și telefonic cu 70 de voturi pentru oferite de PNL, USR PLUS și UDMR. 33 de voturi ale social-democraților au fost împotrivă, iar cinci parlamentari ai AUR au anunțat că sunt prezenți, dar nu vor vota.

Actul normativ abrogă un alineat din ordonanţa de urgenţă 70/2020 care prevede că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Prin urmare, OUG 84/2021 are drept scop revenirea la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă 70/2020, care permit, în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

 OUG mai prevede includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

Social-democratul Ştefan Radu Oprea a explicat votul împotrivă al colegilor din PSD, care au argumentat că înainte de a fi emisă OUG, ar fi trebuit să fie adoptată legea consumatorului vulnerabil de către Camera Deputaţilor.

„Această ordonanţă de urgenţă nu ar fi trebuit să intre marţi pe ordinea de zi pentru că ea priveşte un fapt foarte grav, acela prin care se abrogă interzicerea debranşării consumatorilor vulnerabili – cei care nu pot plăti utilităţile. Ştim cum au crescut exploziv preţurile atât la gaze, cât şi la energie electrică. Cei afectaţi sunt pensionarii cu venituri minime şi familiile cu mulţi copii. Ar fi trebuit să prevenim întâi. Să treceţi legea consumatorului vulnerabil într-o sesiune extraordinară la Camera Deputaţilor şi apoi să puteţi veni cu o astfel de ordonanţă de urgenţă”, a precizat în plenul de marţi, senatorul PSD Ştefan Radu Oprea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...
recunoaștere facială

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi Rekognition

Amazon prelungeşte interdicţia pentru poliţie de a folosi software-ul său de recunoaştere facială Rekognition, o tehnologie controversată din cauza riscurilor de discriminare, relatează AFP. Gigantul...