Organizația Mondială a Sănătății: Rujeola, o amenințare la nivel global!

Publicat: 27 nov. 2023, 14:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Organizația Mondială a Sănătății: Rujeola, o amenințare la nivel global!
rujeola plasture-vaccin OMS

Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra pericolului reprezentat de rujeolă la nivel global, anul trecut înregistrându-se nouă milioane de cazuri și 136.000 de decese.

Rujeola este o boală foarte contagioasă, care se transmite ușor, prin tuse, strănut și secreții nazale. Concret: numărul cazurilor a crescut cu 18% în 2022 și s-au înregistrat 136.000 de decese, în special copii. În 37 de țări, au fost identificate focare epidemice semnificative, față de 21 de țări în 2021, o situație îngrijorătoare care continuă să alerteze autoritățile sanitare.

Scăderea ratei de vaccinare

”Creșterea numărului focarelor epidemice și a deceselor din cauza rujeolei este îngrijorătoare, dar nu este nimic surprinzător ținând seama de scăderea ratei de vaccinare din ultimii anii, a declarat John Vertefeuille, directorul Diviziei mondiale pentru vaccinare din cadrul Centrelor pentru Boli și Prevenție (CDC). În aceste condiții, el recomandă populației vaccinarea, deoarece aceasta este în continuare cel mai bun mijloc de a evita și de a transmite boala altor persoane.

Indiferent unde sunt depistate, cazurile de rujeolă reprezintă un risc în toate țările și comunitățile cu populație insuficient vaccinată. Sunt necesare eforturi urgente pentru a preveni rujeola și decesele, a mai adăugat acesta.

Foarte contagioasă

Rujeola este provocată de un virus foarte contagios: un bolnav poate contamina 15-20 de persoane. În aceste condiții, evident, persoanele nevaccinate se contaminează foarte ușor. Mai trebuie reținut că, deși rujeola este mai frecventă în copilărie, totuși, ea apare adesea și la adolescenți, și la adulți, în cazul în care nu sunt vaccinați.

Principalele simptome asociate rujeolei sunt: febra, tusea, rino-faringită, conjunctivita, erupția cutanată.

La noi

Încă de la jumătatea acestui an, dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din București, semnala faptul că este în creștere numărul copiilor cu rujeolă, nevaccinați.

În acest sens, medicul a reamintit episodul din 2019, când toată Europa, inclusiv România, a înregistrat un puternic val epidemic de rujeolă, cu un număr mare de cazuri de îmbolnăvire, dar și de decese.

.