Organizația Salvați Copiii: În România, peste 75.000 de copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate

În România, conform statisticilor oficiale (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție – 2021), 76.170 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, din care 21.024 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinţilor, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător este plecat.

Iar datele Ministerului Educaţiei de la unităţi şcolare au indicat cifre mult mai mari decât cele ale ANPDCA, chiar dacă nici acestea nu sunt complete.

Sunt o parte din informațiile transmise, miercuri, de Organizația Salvați Copiii .

Consecințele s-au amplificat în mod vizibil în perioada pandemiei. În cazul copiilor rămași acasă, cu părinții aflați la mare distanță, se observă o accentuare a dificultăților emoționale, sociale și educaționale. Copiii resimt anxietatea legată de absența părinților, au probleme de comunicare.

De asemenea,  ”persoanele în grija cărora au rămas copiii întâmpină mari dificultăţi în creşterea acestora, gestionarea situaţiilor problematice ivite şi prevenirea înstrăinării şi izolării sociale a copiilor. Totodată, în lipsa delegării temporare a autorităţii parentale, procedură necesară în situaţia plecării în străinătate a ambilor părinţi sau a părintelui unic susţinător, copiii sunt privaţi de cele mai elementare drepturi, cum ar fi cel de a beneficia de asistenţă medicală corespunzătoare sau de a se înscrie la şcoală”, subliniază Organizația Salvați Copiii.

Ce-i de făcut

Pentru atenuarea impactului asupra copiilor cu părinți care muncesc în străinătate, Organizația Salvați Copiii rcomandă: dezvoltarea de servicii de sprijin medical şi consiliere psihologică pentru copii, părinţi şi persoanele desemnate să îngrijească copiii rămaşi acasă; monitorizarea aplicării prevederilor legale care reglementează protecţia copilului cu părinţi plecaţi în străinătate de către serviciile publice de asistenţă socială şi direcţiile generale de protecţie a copilului.

De asemenea, Organizația Salvați Copiii recomandă identificarea copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate de către serviciile publice de asistenţă socială, în parteneriat cu şcolile; pregătirea şi dezvoltarea profesională a asistenţilor sociali şi a cadrelor didactice;
precum și derularea de proiecte de încurajare a menţinerii legăturilor dintre copii şi părinţi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...