OTP Bank România, profit net de două milioane lei, în T1, 2024. Managementul se plânge de impozitele mari

Publicat: 10 mai 2024, 19:56, de George Andrei, în Business , ? cititori
OTP Bank România, profit net de două milioane lei, în T1, 2024. Managementul se plânge de impozitele mari

 

OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de două milioane lei, în primul trimestru al anului 2024, iar managementul băncii se plânge că impozitele bancare sunt prea mari, dar uită de dobânzile spoliatoare, subliniind  că din cauza introducerii noului impozit le-au crescut cheltuielile.

Profitul operațional a fost de 45 milioane lei, în scădere cu 34 la sută, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului 2023, din cauza diminuării cu 5 la sută a venitului total și a creșterii cu 7 la sută a cheltuielilor operaționale, a anunțat, vineri, ,,banca mamă”, OTB Bank Plc, de la care a cumpărat Banca Transilvania, participația de 100 la sută, la OTP Bank România, deținută direct sau indirect de grupul cu sediul la Budapesta.

Rezultatul a fost influențat de un nivel mai redus al veniturilor față de trimestrul anterior, de creșterea cheltuielilor operaționale și de noul impozit introdus în sectorul bancar începând cu 2024, care determină banca să plătească suplimentar 2 la sută din cifra de afaceri, arată reprezentanții OTP Bank România.

Managementul băncii a criticat măsura introducerii noului impozit în sectorul bancar începând cu 2024, spunând că banca a fost obligată să plătească suplimentar 2 la sută din cifra de afaceri, procent care a făcut ca valoarea impozitului datorat Statului să depășească 13 milioane lei, față de 5 milioane, anul trecut.

Profitul operațional înregistrat în primul trimestru al anului 2024 a fost de 45 milioane lei, cu 34 la sută mai mic, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut, ca urmare a scăderii cu 5 la sută a venitului total și a creșterii cu 7 a cheltuielilor operaționale, în mare parte datorită contribuției la fondul de garantare a depozitelor recunoscută în luna ianuarie.

„Contextul fiscal și operațional dificil pe care l-am întâmpinat are impact direct asupra rezultatelor, însă echipa a răspuns prin adaptabilitate și același angajament în a oferi servicii bancare de calitate, asigurând stabilitatea și continuitatea operațiunilor și a serviciilor pentru clienți. Sunt mândru de această abordare constructivă a întregii echipe pentru continuitatea și optimizarea afacerii, în special pe parcursul procesului de vânzare”, a arată Gyula Fatér, CEO OTP Bank România, într-un raport remis Bursei de Valori București (BVB).

Veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 4 la sută, față de trimestrul anterior, înregistrând o valoare de 177 milioane lei, ca rezultat al diminuării volumului de credite nou acordate, în contextul bancar general caracterizat de rate ridicate ale dobânzilor și de scăderea stocului actual de credite. Veniturile nete din comisioane și taxe au crescut cu 41 la sută, ca efect de bază al reversării penalităților pentru contractele reziliate anticipat în trimestrul precedent, ale companiei de leasing din cadrul grupului.

Costul total al riscului a scăzut cu 19 la sută comparativ cu trimestrul anterior ajungând la -29 milioane lei, fiind influențat de scăderea cu 16 la sută a provizioanelor pentru pierderi din activitatea de creditare, în timp ce costurile cu alte riscuri au fost aproape de zero la finalul perioadei.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 3 la sută, față de trimestrul anterior, în urma reducerii cu 2 la sută a creditării clienților de retail, cu 3 la sută a creditării clienților corporate și a diminuării cu 6 la sută a activității de leasing.

Cererea de credite de nevoi personale și de credite imobiliare a rămas stabilă, în timp ce pe segmentul corporate, ritmul de creditare a încetinit, în conformitate cu evoluția pieței.

Volumul depozitelor s-a redus cu 2 la sută, comparativ cu ultimul trimestru din 2023, însă la nivel anual creșterea înregistrată a fost de 14 la sută, datorită creșterii cu 17 l sută a depozitelor retail și cu 10 la sută a depozitelor corporate. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul depozitelor corporate s-a redus cu 10 la sută, întrucât trei depozite la termen ale clienților mari au ajuns la maturitate.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,7 miliarde lei un nivel stabil comparativ cu cel din 2023.
Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23,36 la sută (+140 bps de la an la an), influențată de creșterea fondurilor proprii.

În data de 9 februarie 2024, OTP Bank Plc., Băncii Transilvania (BT), pe 9 februarie acest an, iar tranzacția a inclus și subsidiarele OTP Leasing România și OTP Asset Management.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România din punctul de vedere al activelor, a încheiat achiziția OTP Bank România. După finalizarea tranzacției, BT va avea o cotă de piață de peste 22 la sută.

Conform Bursei de Valori București, Banca Transilvania a cumpărat pachetul integral de acțiuni al grupului OTP România cu suma de 347,5 milioane de euro.

BVB a precizat că Banca Transilvania și OTP Bank Romania SA vor acționa ca entități separate până la finalizarea tranzacției.