Ouă vopsite de import în supermarket, dar românii preferă să și le facă ei

Publicat: 04 mai 2024, 06:30, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Ouă vopsite de import în supermarket, dar românii preferă să și le facă ei

Pe rafturile supermarketurilor se găsesc din belșug ouă gata vopsite pentru Paști, dar puțini români știu că de fapt acestea sunt mai mult din import decât de la fermierii locali.  

În general, oferta provine din Austria sau Germania, unde toată lumea cumpără ouă gata vopsite, iar gospodinele nu pierd timpul prin bucătării. O cutie cu 10 ouă vopsite costă în general 25 de lei, însă, românii nu se omoară după ele și nici specialiștii nu prea le recomandă, de altfel.

„La noi nu au trecere aceste ouă gata vopsite. Poate cu timpul vor face şi ai noştri, dar deocamdată fermierii români nu fac aşa ceva, pentru că au constatat că nu au trecere”, spune Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

În perioada Sărbătorilor Pascale românii consumă cu 50% mai multe ouă decât într-o lună obişnuită. Aceasta înseamnă că vorbim de 30 de ouă pe cap de locuitor pe lună, față de 20, în mod obișnuit.

Prețul în scădere, la fermă

Preţul ouălor în România este, acum, cu 15,4% mai mic la poarta fermei, raportat la anul trecut şi cu 17-18% faţă de mediu europeană, potrivit  Observatorului Preţurilor în Uniunea Europeană (UE).

Preţul este de 184,3 euro/100 kg de ouă, adică în jur de 55 – 57 de bani oul la poarta fermei. La nivel european, la poarta fermei, preţul este 220 euro/100 kg de ouă, respectiv 68 – 70 bani, spune Van.

Pe piață, însă, prețul unui ou este undeva la 1 leu, însă se înregistreazză valori și mai mari, care merg până la 1,2-1,4 lei/bucată.

În România, producţia totală de ouă este estimată la 5 – 5,5 miliarde de ouă pe an, din care aproape jumătate provine din industria avicolă locală.