Ozempic contrafăcut. Alertă globală emisă de OMS

Publicat: 21 iun. 2024, 23:14, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ozempic contrafăcut. Alertă globală emisă de OMS
alertă OMS Ozempic fals diabet zaharat tip 2 efecte nocive

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală în legătură cu versiunile false ale Ozempic, medicament devenit popular ca modalitate de a pierde în greutate.

Totuși, trebuie subliniat că acest medicament a fost conceput, în principlal, ca tratament pentru diabetul de tip 2.

OMS avertizează că medicamentele false ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate. ”Aceste produse falsificate ar putea avea efecte nocive asupra sănătății oamenilor”, transmite OMS.

Pentru a evita acest pericol, OMS recomandă ca medicamentul să fie  procurat din surse oficiale și să se evite site-urile obscure sau rețelele sociale.

Ingredientul activ din Ozempic – semaglutida – ajută persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.

În același timp, medicamentul ajută oamenii să slăbească prin reducerea nevoii de a mânca. Datorită acestei proprietăți, multe persoane fără diabet au luat medicamentul pentru a scăpa de kilogramele în plus. Astfel, cererea  a crescut enorm și a provocat o penurie  care, evident, afectează în primul rând persoanele cu diabet de tip 2. În acest context, s-a creat  și extins o piață a medicamentelor contrafăcute.

Potrivit OMS , din 2022, a crescut numărul rapoartelor despre Ozempic fals. Loturi cu Ozempic fals au fost confiscate de autoritățile din Marea Britanie, SUA și Brazilia.

Risc pentru sănătate

Dr. Yukiko Nakatani, director general adjunct al OMS pentru medicamente esențiale și produse de sănătate, subliniază că unele injecții  contrafăcute pot să nu conțină deloc semaglutidă (substanța activă) sau  pot conține alte substanțe, cum ar fi insulina, ceea ce duce la efecte „imprevizibile”.