Ozempic și Wegovy, medicamente care fac minuni: reduc bolile cardiovasculare și mențin greutatea cel puțin patru ani

Publicat: 15 mai 2024, 06:34, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ozempic și Wegovy, medicamente care fac minuni: reduc bolile cardiovasculare și mențin greutatea cel puțin patru ani
scăderea în greutate boli cardiovasculare Ozempic

Două medicamente – evident  Ozempic și Wegovy – fac minuni: în același timp, previn atacul de cord și accidentul vascular cerebral și mențin greutatea cel puțin patru ani.

Sunt concluziile a două analize  din cadrul unui  amplu studiu, prezentate săptămâna aceasta la Congresul European pentru Obezitate de la Veneția.

Este vorba despre studiul SELECT la care au participat peste 17.600 de adulți din 41 de țări, persoane afectate de o boală cardiovasculară preexistentă, supraponderale sau obeze, derulat între octombrie 2018 și martie 2021.

Semaglutida este substanța activă de bază pentru ambele medicamente Ozempic și Wegovy.

Pacienții au luat semaglutidă sau placebo, o dată pe săptămână, în medie 3,3 ani, în perioada studiului.

La finalul primei analize, s-a observat o reducere cu 20% a evenimentelor cardiovasculare nedorite majore, ca accidentele vasculare cerebrale, crizele cardiace și decesele provocate de aceste afecțiuni. Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medecine.

La conferința de presă ce a însoțit Congresul privind obezitatea de la Veneția, John Deanfield, profesor la University College London, a declarat că toți pacienții cu indicele de masă corporală (IMC) peste 27 au avut avantaje din punct de vedere cardiovascular. El a subliniat că această clasă de medicamente ar putea, ca și statinele, să transforme numeroase boli cronice.

A doua analiză, publicată în Nature Medicine, prezentată la același congres, arată că persoanele care au luat semaglutidă ”au scăzut în greutate mai mult decât cele cu placebo”.

Medicamentele au contribuit la o ”scădere în greutate clinic semnificativă” și la reducerea circumferinței taliei timp, menținute cel puțin patru ani, în cazul adulților care erau supraponderali sau obezi, dar care nu aveau diabet.

Autorii studiului spun că analiza lor susține utilizarea pe scară largă a medicamentului, administrat o dată pe săptămână, pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale sau atacurile de cord în cazul persoanelor supraponderale și obeze, cu boli cardiovasculare preexistente.

Problemele legate obezitate sunt în creștere în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE). Obezitatea este considerată o problemă gravă de sănătate publică, deoarece crește riscul de boli cronice precum  bolile cardiovasculare și diabetul.