Pace cu Israelul?

Preşedintele libanez Michel Aoun (foto), un aliat al mişcării Hezbollah ostile Israelului, a părut să lase deschisă posibilitatea unei păci cu statul israelian, într-un interviu.

Întrebat sâmbătă seară de postul francez BFMTV dacă Libanul ar fi dispus că facă pace cu Israelul, Michel Aoun a răspuns: „Depinde. Avem probleme cu Israelul, trebuie să le rezolvăm mai întâi”. Libanul şi statul vecin Israel sunt tehnic în stare de război. Hezbollahul proiranian, care domină astăzi viaţa politică libaneză, şi Israel, sunt duşmani juraţi şi au fost angrenaţi în mai multe conflicte în ultimele decenii. Unul dintre punctele în dispută între Liban şi Israel are legătură cu explorarea hidrocarburilor în Mediterana orientală. O parte din zăcăminte s-ar afla într-o zonă maritimă disputată cu Israelul. În 2019, Washingtonul a efectuat o mediere inedită pentru a rezolva litigiul.

“Dacă demisionez, cine va asigura continuitatea puterii?”

Despre acordul de normalizare a relaţiilor între Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Israel anunţat joi, preşedintele libanez a reacţionat afirmând că EAU sunt „o ţară independentă”. El nu a criticat acordul, aşa cum a făcut-o aliatul său Hezbollah. „Este o trădare a Ierusalimului şi a poporului palestinian. Este o lovitură de cuţit în spate”, a reacţionat vineri Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah.

Michel Aoun, căruia o parte din populaţie îi cere demisia după explozia devastatoare de pe 4 august din portul Beirut, a exclus o eventuală plecare a sa. Întrebat de BFMTV dacă s-a gândit să renunţe la putere, Aoun a răspuns: „Este imposibil, ar exista un vid. Dacă demisionez, cine va asigura continuitatea puterii?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Un membru CA la societățile Primăriei Galați câștigă anual până la...

Dezbaterile coaliției guvernamentale pe tema reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar readuc în actualitate faptul că aceleași partide, PSD și PNL, au dat undă verde...