Pacient în România: peste 900 de zile pentru a avea acces la un medicament de ultimă generație

În timp ce pacienții din Germania beneficiază de un medicament nou în 128 de zile, cei din România așteaptă  918 zile, media europeană fiind de 517 de zile de la acordarea autorizației de punere pe piață, se precizează într-un comunicat al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Astfel, în prezent, România se află printre ultimele țări din Europa  în privința accesului la medicamente de ultimă generație, mai transmite ARPIM.

”Din nefericire, România a atins un îngrijorător record negativ: am depăşit pragul de 900 de zile pentru accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie. Apreciem eforturile din ultimii ani ale autorităţilor, care au decis rambursarea unor medicamente importante. Este nevoie să continuăm parteneriatul şi să depunem în mod constant eforturi pentru a îmbunătăţi aceste statistici. Companiile membre ARPIM şi-au asumat o misiune importantă, aceea de a depune dosarele pentru aprobarea preţurilor şi rambursare într-un timp cât mai scurt, însă de aici este responsabilitatea autorităţilor să finalizeze procesul cât mai rapid”, a declarat Cecilia Radu, preşedinte ARPIM, citată în comunicat.

Conform ARPIM, din 168 de medicamente inovatoare, care au primit autorizaţie centralizată de punere pe piaţă în perioada 2018 – 2021, în România erau disponibile, la 5 ianuarie, doar 51, adică o rată de disponibilitate de 30%.

În privința medicamentelor oncologice, doar la 14 din 46, care au primit autorizaţie de punere pe piaţă în această perioadă, au acces pacienţii români şi doar jumătate din acestea în regim de disponibilitate completă.

Potrivit ARPIM, una din principalele cauze ale acestei situații cu repercusiuni incalculabile asupra pacienților este lipsa de predictibilitate a circuitului legislativ de actualizare a Listei medicamentelor compensate și de publicare a protocoalelor terapeutice aferente.

ARPIM propune actualizarea listei cu medicamente rambursate de 3 – 4 ori pe an, prin introducerea tuturor medicamentelor care au primit raport de includere din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...