Pacienții COVID primesc prea mult oxigen. Orice scânteie poate provoca un incendiu

Publicat: 10 feb. 2021, 07:15, de Laura Macovei, în ACTUALITATE
Pacienții COVID primesc prea mult oxigen. Orice scânteie poate provoca un incendiu

Președintele Societății Române de Anestezie si Terapie Intensivă (ATI), Șerban Bubenek, susține că în unele secții de terapie intensivă din țară, pacienților COVID li se administrează prea mult oxigen, iar acest lucru ar putea provoca oricând un incendiu.  

„Se întâmplă și alte lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litri. De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Ăsta e un non-sens medical. Niciun pacient cu o mască simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut”, declară președintele ATI.

Acesta adaugă faptul că, dacă pacientului îi sunt administrați 35 litri, restul de 25 se răspândesc în atmosferă în concentrație mare și pot provoca foarte ușor un incendiu.

Aceste afirmații au apărut în urma celor două incendii izbucnite la secțiile de terapie intensivă de la Spitalul Județean Neamț și cea de la Institutul „Matei Balș”. La Piatra Neamț și-au pierdut viața 12 oameni, iar la Balș 17.