Palatul Elisabeta din Capitală se redeschide! Programul de vizitare și ce puteți vedea în locul de poveste

Publicat: 28 apr. 2022, 10:00, de Roxana Roseti, în LIFESTYLE , ? cititori
Palatul Elisabeta din Capitală se redeschide! Programul de vizitare și ce puteți vedea în locul de poveste

Palatul Elisabeta din Capitală își redeschide din nou porțile publicului, cu Expoziția Regală, care va fi deschisă în lunile aprilie-noiembrie ale fiecărui an. Expoziția reprezintă un proiect al Asociaţiei Casa Majestăţii Sale. 

Vizitatorii nu au nevoie de rezervare prealabilă: se pot prezenta direct la poarta de intrare. Adresa Palatului Elisabeta este Șoseaua Kiseleff nr. 28, Sector 1 București (prin Intrarea Românești de lângă Muzeul Satului). Biletele pot fi plătite cu card bancar. Tarifele biletelor sunt: pentru copii, studenți și pensionari 20 RON; pentru adulți 40 RON.

Programul Expoziției

Ce se poate vizita? Salonul Mihai I, Galeria de Artă, Salonul Carol și Elisabeta, Biroul Majestății Sale, Salonul Alb, Sala Regilor, Scările de Marmură și Sufrageria Mare. De asemenea Poate fi vizitată grădina palatului, iar la finalul turului, musafirii sunt invitați să vadă Magazinul de suveniruri.

Expoziția Regală va putea fi văzută după cum urmează: Vineri 29 aprilie, sâmbătă 30 aprilie, duminică 1 mai, între orele 10.00-13.00 și 14.00-17.00; Vineri, 13 mai, sâmbătă 14, duminică 15 mai, între orele 10.00-13.00 și 14.00-17.00; Vineri, 20 mai, sâmbătă 21 mai, duminică 22 mai, între orele 10.00-13.00 și 14.00-17.00.

În mai 2020, Palatul Elisabeta a fost dat în folosinţă gratuită, de către Guvernul Orban, pe o perioadă de 49 de ani, Asociației Casa Majestăţii Sale a fost înființată în 2009. Decizia a venit la scurt timp după ce Executivul stabilise, la începutul lunii aprilie 2020, recunoașterea Asociației Casa Majestății Sale ca fiind de utilitate publică.

Palatul cu istorie zbuciumată

Principesa Elisabeta a României, prima dintre fiicele Regelui Ferdinand și ale Reginei Maria, și-a clădit la București, alături de parcul Herăstrău și în imediata apropiere a Muzeului Satului, o reședință a cărei realizare a fost încredințată unui arhitect în vârstă de numai 24 de ani, Corneliu M. Marcu.

Lucrarea a început în anul 1935 și a fost încheiată în anul 1937, potrivit romaniaregala.ro. În zilele noastre, o placă de aramă este așezată pe peretele exterior al turnului de la intrare, în stânga porților mari de fier forjat, iar pe placă sunt indicați anii construcției, ca și anul nașterii și cel al morții arhitectului: 1911-1991. Fiica arhitectului Marcu a oferit cadou Familiei Regale, în anul 2002, planșele și fotografiile construcției, pe care tatăl său le-a păstrat în biroul lui, până la sfârșitul vieții.

În seara de 23 august 1944, armata germană a bombardat și distrus Casa Nouă, reședința suveranului, o clădire modestă cu etaj, din spatele Palatului Regal (pe locul căreia se află astăzi Sala Palatului). În septembrie 1944, la întoarcerea de la locuința secretă din satul Dobrița (județul Gorj), Regele Mihai și Regina-mamă Elena s-au mutat la Palatul Elisabeta, cu permisiunea proprietarei clădirii, care a avut generozitatea de a le pune la dispoziție integral reședința ei bucureșteană. Suveranul și mama sa au rămas aici până în dimineața zilei de 31 decembrie 1947.

Când a pășit din nou Regele Mihai pragul Palatului Elisabeta

În ziua de 30 decembrie, la ora 15, Regele Mihai a fost forțat să-și semneze abdicarea, într-un salon de la etaj. După vizita lui Petru Groza și a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, regele și mama sa au decis să rămână la palat în acea seară, au cerut personalului civil să plece acasă, gândindu-se că viața angajaților putea fi în pericol, apoi au luat cina și, a doua zi dimineață, în ultima zi a anului 1947, au luat calea Sinaiei, cu Regele Mihai la volan. Niciunul dintre ei nu știa atunci dacă vor mai vedea vreodată sau nu Palatul Elisabeta. În timpul regimului comunist, din 1948 până în 1989, Palatul Elisabeta a fost ținut închis un număr de ani, apoi transformat în casă de protocol. Puțini oaspeți oficiali au locuit, însă, la palat.

Regele Mihai a pășit din nou pragul Palatului Elisabeta la aproape cinci decenii după plecarea în exil, la 28 februarie 1997, când Guvernul de atunci l-a invitat să locuiască pentru cinci zile la Palatul Elisabeta.