Anchetă: Palatul lui Putin de la Marea Neagră (VIDEO)

Aleksei Navalnîi, cel mai aprig opozant al președintelui Rusiei, lansa în anul 2021 o anchetă cu privire la o proprietate fastuoasă din Marea Neagră despre care pretinde că este deținută de Vladimir Putin, potrivit France24.

Ancheta, publicată pe blogul opoziției, însoțită și de un videoclip încărcat pe YouTube, susține că proprietatea a costat 1,35 miliarde de dolari și a fost „cea mai mare mită din istorie”.

Potrivit anchetei lui Navalnîi, proprietatea este situată de-a lungul coastei sudice a Mării Negre a Rusiei și este de 39 de ori mai mare decât Monaco. „Este un stat separat în Rusia. Și în acest stat există un țar unic și de neînlocuit. Putin”, spune Navalnîi.

„Am folosit materiale fantastice”

Existența proprietății de la Marea Neagră și legăturile sale cu Putin au devenit cunoscute pentru prima dată în 2010, când omul de afaceri Serghei Kolesnikov le-a descris într-o scrisoare publică către Medvedev. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins marți afirmațiile în comentariile adresate agenției de știri de stat RIA Novosti, numindu-le „neadevărate”.

Această anchetă a stârnit controverse la scară largă: videoclipul care însoțește ancheta lui Navalnîi a obținut trei milioane de vizualizări în primele două ore de la publicare. Controversele au revenit acum, în contextul războiului pornit de Putin în Ucraina. Ancheta mai arată că Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia deține aproximativ 7.000 de hectare de teren care înconjoară proprietatea și că acest complex a fost finanțat de apropiați ai lui Putin, inclusiv Igor Sechin, șeful gigantului petrolier rus Rosneft și magnatul miliardar Ghennadi Timșenko.

Am folosit materiale fantastice”, spunea arhitectul Lafranco Cirillo, într-un interviu acordat pentru Spiegel Online, referindu-se la acest palat. Menţionat de presa rusă pentru prima dată în 2010, Cirillo a devenit cunoscut în Rusia datorită lui Aleksei Navalnîi. În interviul acordat pentru Spiegel Online, arhitectul italian recunoaşte faptul că el este cel care a conceput planul palatului de la Marea Neagră.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...
Codul spagii la RAR Barlad, descifrat de DNA

Codul șpăgii la RAR Bârlad: „un metru – 50 euro”. Pentru...

Tribunalul Galați a pronunțat o primă sentință într-un proces disjuns din dosarul de corupție de la RAR Bârlad, condamnându-l la 1 ani și 4...