Până unde poate merge publicul: Cum și-a regăsit splendoarea Scala din Milano (VIDEO)

Publicat: 11 mai 2021, 20:00, de Roxana Roseti, în Cultură
Până unde poate merge publicul: Cum și-a regăsit splendoarea Scala din Milano (VIDEO)

Publicul, revenit în sfârşit la un concert la Scala din Milano, le-a oferit pe 10 mai o primire triumfală directorului muzical şi dirijorului Riccardo Chailly şi tinerei soprane Lise Davidsen.

Aceștia au făcut să vibreze legendara sală de spectacole din Italia după şase luni de linişte din cauza pandemiei de coronavirus, relatează AFP.

Muzicienii şi interpreţii au fost întâmpinaţi cu aplauze intense, numeroase ”bravo!” şi ”fantastic!” fiind auzite de la balcoanele ocupate de publicul limitat la cinci sute de persoane, însă entuziast.

Orchestra s-a aflat la parter

‘Este o emoţie imensă să putem respira din nou atmosfera pe care doar publicul ne-o poate oferi; sper că acesta este un nou început şi că nu ne vom opri după aceste luni triste de linişte”, a declarat zâmbind Laura Marzadori, prim-violonistă.

Pentru a respecta normele de distanţare, orchestra s-a aflat la parter, înconjurată de decorul aurit şi lojele drapate în catifea roşie a sălii celebre pentru acustica sa excepţională.

Concertul simfonic a debutat cu maiestuoasa ”Patria oppressa” din ”Macbeth” de Giuseppe Verdi, interpretată de membrii Corului de la Scala, toţi purtând măşti şi plasaţi la o distanţă considerabilă unii de ceilalţi, pe o scenă sobră, lipsită de decoruri.

Azi, după 75 de ani

Orchestra Filarmonicii din Viena, sub bagheta lui Riccardo Muti, va prelua torţa marţi, la 75 de ani după concertul istoric al lui Arturo Toscanini care a celebrat redeschiderea Scala, în 1946, reconstruită după bombardamentele din timpul războiului, în 1943, după cum notează și Agerpres.

Este o dublă renaştere: Toscanini a deschis Scala după război, iar noi o revigorăm după pandemie; există aceeaşi dorinţă de supravieţuire”, a declarat entuziasmat Stefano Cardo, clarinetist bas al orchestrei Scala din 2007.
Italia, care a plătit un preţ mare pentru pandemie, cu peste 122.000 de morţi, şi-a redeschis sălile de cinematograf la 26 aprilie. Teatrul de operă Scala din Milano nu a fost scutit de virus, cu un total de 144 de cazuri de COVID-19 identificate, inclusiv 64 în cadrul corului.

https://www.youtube.com/watch?v=qAmr4fpxJQo