Pandemia COVID-19 a afectat mai mult femeile decât bărbații, la nivel psihologic
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Pandemia-COVID-19-a-afectat-mai-mult-femeile.jpg)
Pandemia COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra stării de sănătate mintală și a comportamentelor legate de sănătate la nivel global. Însă, se pare că femeile au fost afectate mai puternic decât bărbații. Potrivit unui studiu realizat recent de Universitatea din Aberdeen, femeile au suferit mai mult din punct de vedere psihologic în acea perioadă.
Pandemia COVID-19 a influențat comportamentele legate de sănătate
Studiul, citat de Digi24, a analizat date colectate în perioada 2015-2023, despre obiceiuri precum alimentația, consumul de alcool și activitatea fizică. Ei au descoperit că femeile au consumat mai rar fructe și legume în perioada pandemiei. Acestea au redus și consumul de alcool într-o măsură mai mică decât bărbații. De asemenea, nivelul de suferință psihologică a crescut mai puternic în rândul femeilor.
Un aspect important descoperit de cercetători este că obiceiurile sănătoase, care înainte de pandemie ajutau la menținerea echilibrului psihic, nu au mai avut același efect la femei în timpul pandemiei. Însă, în cazul bărbaților, această legătură nu a suferit modificări considerabile.
Femeile din medii vulnerabile, mai afectate de izolare și de stres
Specialiștii atrag atenția că femeile care provin din familii modeste, cu responsabilități casnice mai mari, s-au confruntat cu presiuni suplimentare. Responsabilitățile legate de îngrijirea familiei au făcut mai dificil pentru acestea să mențină un stil de viață sănătos. De asemenea, le-a fost afectată și capacitatea de a avea interacțiuni sociale, ceea ce a contribuit la accentuarea suferinței psihice.
„Pandemia a slăbit considerabil efectul protector al comportamentelor sănătoase asupra sănătății mintale în cazul femeilor”, a explicat dr. Silvia Mendolia, coautoare a studiului.
Cercetătorii susțin că este nevoie de intervenții adaptate pentru femeile din aceste categorii. Recomandările medicale ar trebui să includă activități accesibile și eficiente pentru a le sprijini să-și recapete echilibrul emoțional.
Chiar dacă studiul analizează date din perioada pandemiei, autorii spun că aceste concluzii rămân relevante și astăzi. Mai ales în contextul stresului financiar și social resimțit încă de mulți oameni.