Pandemia, relansarea economică și criza ucraineano – rusă, teme de discuție dintre premierul Ciucă și președintele CE

Rezolvarea crizei generate de pandemie, relansarea economică și evenimentele internaționale de la granița dintre Ucraina și Rusia au fost principalele teme de discuție dintre prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul vizitei efectuate marți la Bruxelles.

În cadrul întrevederii, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat prioritățile Guvernului României pentru perioada imediat următoare.

Conform unui comunicat de presă al Guvernului, premierul României s-a referit la eforturile de gestionare a pandemiei, atât sub aspect sanitar, cât din perspectiva implicațiilor în plan economic și social. De asemenea, a prezentat eforturile de relansare economică, pe baza Planului Național de Redresare și Reziliență, și a subliniat preocuparea pentru asigurarea stabilității fiscal-bugetare, obiectiv reflectat inclusiv în proiecția bugetară pentru anul viitor. În acest sens, a dat asigurări privind determinarea Guvernului pentru adoptarea măsurilor necesare accesării fondurilor disponibile prin PNRR.

De asemenea, premierul României a subliniat contribuția deosebită a unui Spațiu Schengen integrat, fără fragmentări, la obiectivul consolidării pieței interne, context în care a reiterat apelul privind necesitatea unei decizii cât mai rapide referitoare la aderarea României la spațiul Schengen, mulțumind, totodată, Comisiei Europene pentru sprijinul constant în acest demers, reconfirmat și cu ocazia întrevederii cu președintele Comisiei.

Premierul României a făcut referire și la obiectivul major al Uniunii vizând dubla tranziție verde și digitală, asigurând de susținerea României pentru avansarea acestuia, ca premisă pentru dezvoltarea în perspectivă a Uniunii și a statelor sale membre, pentru adaptarea la cerințele unei economii a viitorului.

În discuțiile cu președintele Comisiei Europene au fost abordate și aspecte ale agendei externe a Uniunii, mai ales în contextul evoluțiilor îngrijorătoare din Ucraina și al celor de la granița UE cu Belarus. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat, în acest context, îngrijorarea cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina și în zona Mării Negre, pledând pentru transmiterea din partea UE a unui mesaj unitar și ferm de descurajare a escaladării situației de securitate. Președintele Comisiei Europene a asigurat asupra seriozității cu care instituțiile europene se apleacă asupra acestui dosar și cu privire la coordonarea strânsă a acțiunii cu Statele Unite și ceilalți parteneri, fiind reiterat mesajul comun că, în cazul continuării escaladării situației, costurile vor fi foarte mari pentru partea rusă.

Premierul României a făcut referire și la importanța sprijinirii eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, respectiv de reformă democratică profundă, inițiată de executivul de la Chișinău, inclusiv în ce privește asigurarea securității energetice. În acest sens, a convenit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a mulțumit pentru sprijinul acordat de România Republicii Moldova pe perioada recentei crize energetice, să continue acțiunea comună de susținere a eforturilor Chișinăului.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole