Pandemie și ARME nucleare. O convorbire telefonică Trump-Putin

Publicat: 24 iul. 2020, 21:02, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Pandemie și ARME nucleare. O convorbire telefonică Trump-Putin

„Preşedintele Trump şi-a reiterat speranţa de a se evita o cursă a înarmării costisitoare cu trei sensuri între China, Rusia şi SUA şi aşteaptă cu nerăbdare să se realizeze progrese în viitoarele negocieri privind controlul armelor de la Viena”…

Astfel se arată într-un comunicat referitor la faptul că președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin au avut o convorbire telefonică,  pentru a discuta despre pandemia de coronavirus și un potențial acord tripartit de control al armelor nucleare împreună cu China, potrivit  AFP.

SUA și Rusia au început negocierile privind controlul armelor nucleare, la sfârșitul lunii iunie, la Viena, într-o perioadă în care tensiunile dintre Washington și Moscova, materializate prin încetarea Tratatului privind Forțele Nucleare, dar și ambițiile de mare putere ale Chinei, au sporit îngrijorările Occidentului și ale NATO referitoare la o nouă cursă a înarmărilor. Deși oficialii celor două parți nu au dat prea multe detalii cu privire la discuții, au sugerat că vor aborda înlocuirea Tratatului pentru reducerea armelor strategice (Noul START), încheiat în 2010 de președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev, care urmează să expire în februarie 2021.

Trump își dorește un acord grandios

Un raport realizat recent de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) arată că Tratatul New START privind reducerea armelor strategice a permis reducerea numărului total de focoase nucleare, notează agerpres.ro. Din 13.400 de astfel de arme la nivel mondial, SUA și Rusia dețin 90% (aproximativ 12.000), urmate fiind de China (320), Franța (290), Marea Britanie (215), Pakistan (160), India (150) și Israel (90).

În acest context, Trump își dorește un acord grandios care să limiteze creșterea costurilor militare, inclusiv a celor de menținere a stocurilor de arme nucleare, și a îndemnat în repetate rânduri China să se ralieze SUA şi Rusiei în negocierile asupra unui acord care să înlocuiască Noul START.

Șeful de la Casa Albă i-a prezentat ideea cu privire la un nou pact pentru a reduce cheltuielile „ridicole” cu armele vicepremierului chinez Liu He, în Biroul Oval, anul trecut, iar oficialul chinez declara la acea vreme că ar fi „o idee foarte bună”, a spus Liu. Totuși, China, care ar avea potrivit estimărilor circa 300 de arme nucleare, a respins în mod repetat propunerea lui Trump.