Papa Francisc se distanțează de influenta prelatură ”Opus Dei”. O decizie considerată o ”retrogradare și pierdere de putere”

Publicat: 05 aug. 2022, 14:21, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Papa Francisc se distanțează de influenta prelatură ”Opus Dei”. O decizie considerată o ”retrogradare și pierdere de putere”
papa francisc sursa vaticanews

A intrat în vigoare decretul Papei Francisc prin care este reformată influenta și conservatoarea prelatura Opus Dei, transmite Agerpres.

În anul 1982, papa Ioan Paul al II-lea conferă Opus Dei – Lucrarea lui Dumnezeu traducere din limba latină – statul unic de ”prelatură personală”. Ceea ce presupune că prelatura este un super-eparhie fără teritoriu, patronată simultan de dreptul canonic şi de propriul statut, răspunzând în faţa papei.

Dar prin ”Motu Proprio”,  decret personal al suveranului pontif, papa Francisc a redus puterea şi independenţa acestei prelaturi şi a realizat o veritabilă distanţare între Opus Dei şi el însuşi, au explicat anumiţi experţi în drept papal, potrivit Agerpres.ro.

Astfel, prerogativele papale asupra prelaturii personale sunt încredinţate Discaterului (structură echivalentă unui minister) pentru Cler. În fiecare an, în loc de cinci cum se proceda până acum, Opus Dei va trebui să prezinte în faţa acestui organ un raport despre situaţia sa internă şi despre desfăşurarea activităţilor sale apostolice.

”Unii au interpretat dispoziţiile Sfântului Scaun folosind termeni precum retrogradare şi pierdere de putere”, a declarat Manuel Sanchez, de la biroul de presă al Opus Dei. ”Acest tip de limbaj nu ne interesează, pentru că, pentru un catolic, folosirea categoriilor de putere sau mondene nu are niciun sens”, a adăugat el.

Organizația Opus Dei a fost  întemeiată în 1928 în Spania de Josemaria Escriva de Balaguer, un preot tânăr (1902-1975). Are aproximativ 90.000 de membri în 80 de țări, în special în Europa și America de Sud. Fieful său rămâne Spania, unde această organizaţie a avut un rol controversat în timpul regimului franchist, scrie Agerpres.

În 2009, odată cu sosirea la București a unui grup format din câțiva credincioși și doi preoți, s-au deschis două centre Opus Dei.