Papa Francisc stabilește o premieră

Francezul Robert Schuman, unul dintre părinţii fondatori ai construcţiei europene, animat de o profundă dar discretă credinţă catolică, ar putea face în curând un prim pas spre beatificare.

Acest pas este marcat de sprijinul papei Francisc faţă de idealul său de pace, potrivit AFP.

Monseniorul Marcello Semeraro, prefect al Congregaţiei Pentru Cauza Sfinţilor, a declarat că papa Francisc ar trebui să recunoască prin decret, probabil în luna iunie, “virtuţile eroice” ale lui Robert Schuman, care va obţine astfel titulatura de “venerabil”.

Recunoaşterea virtuţilor eroice precedă o beatificare, care necesită realizarea unui miracol. Va trebui apoi să fie recunoscut un al doilea miracol, validat de către Vatican, pentru a se obţine statutul de “sfânt“.

Un act îndrăzneț

Momentul de vârf al carierei politice a deputatului francez, care a fost de mai multe ori ministru, vizează o declaraţie făcută pe 9 mai 1950 – în prezent Ziua Europei -, când a anunţat proiectul francez de creare a Comunităţii Europene a cărbunelui şi oţelului (CECA), primul act al construcţiei europene.

Nu mai este vorba despre cuvinte goale, ci despre un act, un act îndrăzneţ, un act constructiv“, a subliniat Robert Schuman, pe atunci ministrul de Externe al Franţei.

Acel act “îndrăzneţ” consta într-o propunere adresată Germaniei, la doar cinci ani după capitularea acesteia, ce viza punerea în comun a producţiilor de cărbune şi de oţel pentru a crea un spaţiu de pace în Europa. CECA a fost parafat printr-un tratat semnat în 1951 de Germania, Franţa, Italia, Belgia, Luxemburg şi Ţările de Jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...