„Paper Boat 2022”. Competiție inedită, pentru testarea inventivității viitorilor ingineri navaliști

O simplă joacă din perioada copilăriei, construirea unei bărcuțe dintr-o banală foaie de hârtie, poate deveni un lucru foarte serios, dacă sunt aplicate și câteva principii învățate la cursurile universitare, cum ar fi cursul de rezistența materialelor, la care viitorii ingineri învață totul despre calcularea rezistenței structurilor supuse la diferite eforturi, indiferent dacă vorbim componentele unui echipament sau de o navă.

La Facultatea de Arhitectură Navală de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este organizată anual „Paper Boat”, o competiție destinată studenților navaliști din anul I, prin care se testează, într-un mod distractiv și antrenant, cunoștințele teoretice legate de structura navei și de modul de ambarcare a mărfurilor la bord.

„E un eveniment anual. Ne-am dorit dintotdeauna să îi atragem pe studenții anului întâi, să îi apropiem de domeniul profesional, în contextul în care fac cursul de rezistența materialelor și este interesant de văzut performanțele lor, din punct de vedere al creativității, dar și cum au reușit să le realizeze practic. Ei, fiind în anul întâi, nu au parcurs toate disciplinele de specialitate, însă această competiție este modul în care îi putem atrage și îi putem alătura comunității profesionale. Tinerii noștri colegi au nevoie și de activități de acest tip pentru a se apropia de profesie și a înțelege domeniul. Pentru unii ar părea o prostie, cum adică <<bărci de hârtie>>, dar în aceste lucrări găsim foarte multe elemente de structură pe care le-au deprins la cursul de rezistența materialelor”, a declarat profesorul Gabriel Popescu, decanul Facultății de Arhitectură Navală.

Principiul competiției e simplu. O foaie de hârtie, care nu are nicio nervură, se scufundă foarte repede dacă este pusă pe ea chiar și o greutate foarte mică. O bărcuță din hârtie, cu o structură formată din nervuri în a căror configurație au fost aplicate și câteva cunoștințe de la cursul de rezistența materialelor, poate rezista și la încărcături destul de mari. O astfel de bărcuță poate cântări doar câteva grame, dar pe ea poate fi încărcată o greutate de zeci de ori mai mare.

Pe o bărcuță de hârtie de 24 de grame au fost încărcate greutăți de peste 700 de grame

În acest an a fost organizată cea de a 6-a ediție a „Paper Boat”. Cele 12 bărcuțe de hârtie înscrise în competiție au fost mai întâi cântărite, apoi au fost puse să plutească pe apă și au fost încărcate gradual cu greutăți, pentru a se verifica limita rezistenței lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...