Paradoxul diaspora: când sentimentele biruie logica

Publicat: 12 mai 2025, 13:32, de Radu Caranfil, în ANALIZĂ , ? cititori
Paradoxul diaspora: când sentimentele biruie logica
sentimentele au biruit logica

Românii plecați peste hotare au fost, de-a lungul anilor, motorul schimbării pro-europene în politica de acasă. Diaspora a votat masiv în trecut pentru candidați reformiști, pro-occidentali, sancționând vechea clasă coruptă. Alegerile prezidențiale din 2025 răstoarnă însă acest tipar: românii din diaspora au pus ștampila covârșitor pe George Simion, un candidat ultranaționalist, anti-UE, cu simpatii pe linia ideologică a Kremlinului.

Este un paradox strident – cei care beneficiază direct de libera circulație și oportunitățile oferite de Occident au ajuns să susțină fervent un politician eurosceptic, văzut drept „omul rușilor” de către criticii săi. Cum s-a ajuns aici? Răspunsul stă într-un amestec exploziv de revoltă justificată și iluzii periculoase. Diaspora votează cu inima plină de furie și mândrie, chiar dacă logica rece ar contrazice alegerea.

Diaspora anti-sistem – furie, frustrare și vot de protest

În primul rând, votul diasporei pentru George Simion este o pedeapsă adresată sistemului politic din România. Milioane de români au emigrat în ultimele decenii mânați de dezamăgire: corupția endemică, sărăcia și promisiunile deșarte ale politicienilor i-au alungat de acasă.

Acești oameni muncesc din greu în Italia, Spania, Germania, Marea Britanie sau Canada, trimit bani familiilor rămase în țară și urmăresc de la distanță cum aceeași clasă politică își vede de privilegiile ei. În aceste condiții, nu e de mirare că diaspora s-a transformat într-un electorat anti-establishment înverșunat.

Votul din 2025 reflectă o furie acumulată: românii de peste granițe au vrut să “le plătească polița” tuturor guvernanților pe care îi consideră vinovați pentru exodul lor.

Role-playing dibaci!

George Simion a exploatat abil această stare de spirit. S-a prezentat drept outsider-ul providențial, „băiatul din popor” care nu are mâinile murdărite de putere și care va face curățenie generală la București. Retorica sa anti-sistem – “Jos mafia politică!” – a găsit un ecou puternic printre emigranți.

Oamenii l-au perceput ca pe un justițiar național, singurul capabil să scuture din temelii “sistemul ticăloșit” care i-a făcut să-și ia lumea-n cap. Mulți români din diaspora au votat așadar racional în propriul lor sistem de referință: au identificat o sursă a problemelor (clasa conducătoare coruptă) și au ales soluția extremă care promite s-o extirpe.

În lipsa unei alternative reformiste credibile, Simion a devenit pentru ei instrumentul de a-și manifesta revolta.

Promisiunile sale de “curățenie morală” și refacere a demnității naționale au prins viață în inimile celor dezamăgiți. Imaginea unui președinte tânăr, neșantajabil, care va face dreptate “până la capăt” a fost un miraj irezistibil. Diaspora, obișnuită să se mobilizeze împotriva corupției (așa cum a făcut-o împotriva lui Ponta în 2014), a găsit în Simion un canal legitim de protest. Spre deosebire de tehnocrați sau politicieni moderați, el vorbește pe șleau și se poziționează explicit împotriva “ciumei” politice transpartinice.

Pentru un român care și-a petrecut anii lucrând din greu în construcțiile din Madrid sau pe șantierele din Milano, în timp ce în țară baronii locali prosperau, un vot pentru Simion a venit natural – ca un strigăt de furie eliberator.

Salvatorul” național și mândria de a fi român

Dincolo de logica represaliilor anti-sistem, votul diasporei pentru Simion este alimentat și de sentimente identitare profunde. Plecați departe de casă, mulți români dezvoltă de-a lungul timpului un atașament aproape romantic față de țară.

Dorul de casă, nostalgia după “țara pe care au pierdut-o” și nevoia de a-și reafirma identitatea îi fac adesea pe emigranți mai patrioți decât cei rămași acasă. Acest patriotism de la distanță, combinat cu frustrările vieții de imigrant, creează un teren fertil pentru naționalismul lui George Simion.

Retorica ultranaționalistă a candidatului AUR, presărată cu elogii aduse istoriei și valorilor tradiționale, a mers direct la inima diasporei însetate de mândrie națională. Să ne imaginăm un român stabilit de zece ani în Anglia sau în Norvegia: trăiește într-o societate diferită, unde se simte adesea străin, unde valorile și limba sunt altele.

Ultranaționalismul – soluția cea mai facilă

În acest context, auzul unui discurs despre “România creștină, suverană și respectată” are un efect aproape terapeutic. Simion le spune emigranților exact ce vor să audă: că sunt importanți, că țara are nevoie de ei, că împreună pot “reconstrui România” pentru a se întoarce mândri acasă.

Această promisiune atinge o coardă sensibilă. Mulți din diaspora trăiesc cu un sentiment de vină sau regret că au plecat; votând un “salvator național”, simt că își fac datoria față de rădăcinile lor.

Se naște astfel o nostalgie naționalistă paradoxală. Emigranții compară idealizat România din amintirile sau visele lor cu Occidentul real, care are și el problemele lui. Dacă în țară lucrurile merg prost, diaspora dă vina pe politicienii “vânduți străinilor”; dacă în Occident văd declin moral sau haos multicultural, se gândesc cu tânguire la valorile tradiționale de acasă.

Care-o fi ”adevărata Românie”?

George Simion capitalizează exact această stare de spirit, pozând în apărătorul “adevăratei Românii”. El promite o țară “așa cum trebuie”, curățată de influențe străine nocive – un mesaj încântător pentru românii care simt că și-au pierdut țara fie în mâinile Bruxelles-ului, fie ale corupților locali.

În diaspora occidentală există și un curent de gândire de tip “noi vs. ei” alimentat de experiența directă a vieții în străinătate. Unii români plecați la muncă privesc critic societățile occidentale în care trăiesc: se plâng de “decadența” și “dezordinea” din marile orașe, de valorile liberale pe care nu le împărtășesc, de imigrația masivă și corectitudinea politică pe care le consideră exagerate.

Din această deziluzie se naște dorința ca România să nu ajungă ca “Occidentul decăzut”. Paradoxal, deși diaspora beneficiază de tot ce oferă Vestul, o parte dintre membrii ei vor ca țara natală să urmeze o cale mai conservatoare, suveranistă. Votând un candidat anti-UE și apropiat de linia Kremlinului, acești români cred că “salvează” România de la “pierderea sufletului” în fața Occidentului globalist.

E o opțiune eminamente emoțională – un vot dat cu inima umflată de mândrie națională, nu cu mintea limpede a interesului practic.

Conspirații, frici și neîncredere – bula informațională a emigrantului

Nu putem ignora nici rolul absurdului și iraționalului în ecuația votului diasporei. Spațiul informațional în care trăiesc mulți români din străinătate este adesea deconectat de realități și permeat de teorii ale conspirației.

Departe de casă, emigrantul ia pulsul țării de pe rețele de socializare, din grupuri de Facebook ale comunității românești locale sau de pe YouTube și TikTok. Acolo, propaganda și dezinformarea își fac de cap nestingherite. George Simion este un produs al erei “fake news”, al live-urilor virale și al mesajelor simpliste dar emoționale propagate online.

Narațiuni și ”conspirațiuni”

În ultimii ani, diaspora a fost țintită masiv cu diverse narațiuni conspiraționiste: “Bruxelles-ul vrea să ne ia suveranitatea și copiii”, “Soros dirijează papușarii de la București”, “Vaccinurile sunt un experiment periculos”, “Occidentul ne folosește ca piață de desfacere, nu ne vrea binele”.

Astfel de idei și-au găsit un public receptiv printre românii plecați, mai ales în rândul celor cu nivel educațional scăzut, care muncesc pe brânci și se simt trădați de autorități. Neîncrederea în instituții este enormă: dacă statul român i-a dezamăgit, de ce ar avea încredere în Uniunea Europeană sau în presa “oficială”?

Profeții necesari și cultiștii lui Georgescu

În această atmosferă de suspiciune generalizată, Simion apare ca un adevărat profet antisistem, omul care “spune ce alții ascund”. El însuși a alimentat teoria că alegerile din 2024 au fost anulate ca urmare a unui complot al “statului paralel” și al puterilor străine care voiau să blocheze ascensiunea naționaliștilor. Mulți din diaspora, deja predispuși să vadă peste tot conspirații, au înghițit pe nemestecate aceste explicații.

De asemenea, gândirea binară – “cine nu e cu noi e împotriva noastră” – s-a manifestat în diaspora mai mult ca oricând. Pentru un segment de emigranți frustrați, toți politicienii tradiționali sunt răi, prin urmare oricine îi contestă zgomotos (precum Simion) este automat bun. Nu mai există nuanțe sau discuții pe programe; totul se reduce la tabere de patrioti vs. trădători.

Această mentalitate a fost vizibilă pe forumurile și grupurile diasporenilor, unde simpatizanții AUR au făcut propagandă agresivă. S-au împărțit etichete: dacă nu ești cu Simion, ești “vândut sistemului” sau “spălat pe creier de UE”. Într-un asemenea climat, argumentele raționale despre consecințele izolaționismului lui Simion sau despre riscul alinierii României la linia Kremlinului nu mai au nicio șansă.

Frica și furia preiau controlul

Frica de “oculta globală” sau de “invazia migranților” a cântărit mai greu decât orice analiză lucidă. Iar furia împotriva „trădătorilor de țară” a contopit diaspora într-o cruciadă virtuală menită să “redea România românilor”, așa cum și-o imaginează ei de la depărtare.

Remarcabil este că aceste iluzii colective au transformat diaspora într-o forță politică ușor de mobilizat pe rețele sociale. Un video pe TikTok în care Simion apărea ca favorit al alegerilor a generat mii de comentarii entuziaste: românii din toată lumea își declarau susținerea și îi îndemnau pe alții să meargă la vot ca să “înlăture sistemul care ne-a subjugat de 35 de ani”.

Astfel de sloganuri simpliste – deși rupte de realitatea complexă – sudează o comunitate virtuală în jurul unei cauze. Simion a știut să fie omniprezent online, să pară autentic, “unul de-al nostru”; emigrantul singuratic care scrollează Facebook-ul după o zi grea de muncă s-a simțit în sfârșit auzit și reprezentat. În bula lui informațională, Simion a devenit un mesia digital, trimis să răzbune toate nedreptățile suferite de români.

Voturi pe mapamond: de la Roma la Londra, același entuziasm suveranist

Dimensiunea fenomenului se vede clar în cifrele votului din diaspora la turul I al prezidențialelor 2025. Peste 970.000 de români din afara granițelor au venit la urne – un record absolut, depășind chiar și mobilizarea istorică din 2019. Iar două treimi dintre aceștia l-au ales pe George Simion.

Practic, diaspora a înclinat decisiv balanța în favoarea extremistului naționalist. Dacă ne uităm în detaliu, vedem un patern unitar al revoltei în aproape toate colțurile lumii unde există comunități mari de români.

Italia, Spania…

În Italia și Spania, țări care găzduiesc fiecare peste un milion de români, Simion a spulberat concurența. Potrivit rezultatelor oficiale, aproximativ 73-75% dintre românii votanți din aceste țări au pus ștampila pe candidatul AUR.

Sute de mii de muncitori români din agricultură, construcții, menaj sau îngrijire au stat la cozi la secțiile de vot din Roma, Milano, Madrid sau Barcelona pentru a “trimite un mesaj clar la București”. Iar mesajul a fost clar anti-sistem: “Nu îi mai vrem pe aceiași politicieni, îl vrem pe Simion”.

În Spania, un român stabilit de 20 de ani la Barcelona rezuma situația astfel: “Oamenii au votat în masă cu Simion ca răzbunare față de clasa politică – s-au săturat să tot vadă aceleași fețe care promit și nu fac nimic.” Faptul că unii dintre acești votanți nici nu erau neapărat convinși de soluțiile lui Simion, votându-l doar “să nu iasă ceilalți”, arată caracterul preponderent protestatar al opțiunii.

Germania…

Germania a înregistrat și ea o prezență masivă la urne, cu peste 160.000 de voturi exprimate, din care peste 74% pentru Simion. Este, de altfel, procentajul său cel mai ridicat pe o țară. Comunitatea românească din Germania include mulți muncitori industriali și personal de îngrijire, pentru care integrarea a fost anevoioasă – bariera de limbă și diferențele culturale i-au făcut să se simtă deseori marginalizați. În aceste condiții, discursul naționalist și suveranist a prins rădăcini adânci.

Românii din Germania nu mai speră “să se realizeze” acolo (cum poate visau cei plecați acum 20 de ani); muncesc doar ca să trăiască decent, fără perspectiva îmbogățirii rapide. Dezamăgirea aceasta i-a întors și mai mult spre origini, iar la vot au reacționat ca atare: au susținut candidatul care le-a reconfirmat demnitatea de români după care tânjeau.

Marea Britanie…

Și în Marea Britanie, unde trăiesc sute de mii de compatrioți (mulți trecuți prin incertitudinea post-Brexit), Simion a ieșit detașat în frunte, cu aproape 65% din voturile românilor de acolo. Chiar dacă procentul e ușor mai mic decât în sudul Europei, contextul e similar: diaspora din UK a votat masiv “anti-sistem”, animată de aceleași sentimente de frustrare și dor de țară. În Franța și în țările nordice (precum Norvegia sau Danemarca), trendul a fost identic – majorități confortabile pentru candidatul suveranist.

Faptul că Simion a fost preferat chiar și de români stabiliți în țări considerate modele de prosperitate și civilizație arată nivelul de deziluzie al diasporei: nu prosperitatea materială este problema, ci golul sufletesc pe care mulți îl resimt departe de casă și pe care speră ca un lider “patriot” să îl umple.

Mici excepții

Există totuși și două excepții notabile în această mare de vot aurist: diaspora din America de Nord și comunitatea din Republica Moldova. În Statele Unite și Canada, George Simion nu a obținut majoritatea voturilor, fiind depășit la limită de candidatul centrist Nicușor Dan.

Explicația stă probabil în profilul diferit al românilor de peste Ocean: acolo se află mulți emigranți vechi, stabiliți de generații, sau specialiști plecați prin corporații și universități. Integrarea lor e mult mai puternică, nivelul de educație mai ridicat, iar expunerea la propaganda naționalistă e mai redusă.

Astfel, diaspora nord-americană a privit cu mai multă reticență către un politician perceput ca anti-occidental și apropiat de orbita Moscovei. În schimb, diaspora europeană – formată preponderent din “noua migrație” post-2000, de forță de muncă – a fost capabilă să balanseze decisiv votul global în favoarea lui Simion.

Cât despre românii din Republica Moldova, aceștia au respins categoric tentația suveranistă, votând masiv pentru candidatul pro-UE. Fiind direct amenințați de imperialismul rus, moldovenii cu cetățenie română nu s-au lăsat seduși de discursul dublu al lui Simion (unionist în teorie, dar ambiguu față de Kremlin). Este dovada că acolo unde realitatea geopolitică nu permite iluzii, logica poate prevala asupra emoției. Însă în restul diasporei, emoția a învins detașat.

Când emoțiile eclipsează rațiunea

Privind în ansamblu, “paradoxul diaspora” din alegerile prezidențiale 2025 ilustrează perfect cum sentimentele pot domina logica. Românii plecați în Occident, beneficiari ai integrării europene, au ajuns să sprijine un candidat care contestă valorile Occidentului și cochetează cu retorica Kremlinului.

Explicația nu ține de vreun calcul pragmatic – dimpotrivă, diaspora a votat împotriva intereselor sale obiective (stabilitatea pro-occidentală a României) – ci de o avalanșă de trăiri intense: furie, dezamăgire, mândrie rănită, nostalgie și frică. Aceste trăiri au alimentat o narațiune simplistă în care Simion este eroul, iar “sistemul vândut străinilor” este răul absolut. Orice argument rațional a fost strivit de valul emoțional.

Votul visceral

Este, în fond, un vot visceral, de stomac și inimă, nu de creier. Diaspora și-a strigat frustrările prin ștampilă, fără să clipească la contradicțiile evidente: au votat anti-UE tocmai cei care trăiesc datorită UE, au îmbrățișat un “MAGA românesc” cei care muncesc în economii globalizate, au vrut “o Românie suverană” tocmai cei care știu că izolarea ar sărăci țara și mai tare.

Dar în cabina de vot, sentimentul de a-ți “lua țara înapoi” a contat mai mult decât orice alt considerent. Paradoxal sau nu, diaspora a demonstrat că distanța geografică nu atenuează, ba chiar poate amplifica, implicarea emoțională în soarta patriei.

Rămâne de văzut dacă acest pariu emoțional al diasporei va aduce vreo schimbare reală sau doar va confirma încă o dată că logica și politica fac casă rar împreună. Cert este că, în 2025, românii risipiți prin lume au scris o pagină neașteptată de istorie electorală: au votat cu sufletul, nu cu mintea, iar “paradoxul diaspora” va da încă multă bătaie de cap analiștilor și, poate, chiar și celor care l-au generat.

Votul masiv din diaspora pentru candidați care propun măsuri anti-europene, autoritarism și ruptură față de partenerii strategici ai României.

Este paradoxal – dar real: cei care trăiesc în confortul și protecția democrațiilor occidentale au ales să arunce România în brațele unor aventurieri politici, ghidați, în cel mai bun caz, de o ignoranță agresivă și, în cel mai rău, de o agendă sincronizată cu interesele Federației Ruse.

Nu vor fi de față la decont

Românii din diaspora votează, dar nu vor fi de față la decont. Nu ei vor trebui să își trimită copiii la școli unde se predă „religie și suveranism”. Nu ei vor face infecții în spitale conduse de habotnici. Nu ei vor pierde fonduri europene, nu ei vor fi închiși în țara „suverană” a lui Simion, Lulea, Neamțu, Chelaru sau Piperea, în timp ce visul european al României este vândut pe o lozincă și o mână de like-uri pe TikTok.

Vor fi departe, departe, departe. Și fericiți că ”au câștigat”.

Vor fi departe – în Franța, Germania, Spania sau Italia – privind din depărtare cum „țara pe care o iubesc” se îneacă în promisiuni false și regrese dramatice. Această irresponsabilitate electorală la distanță e o realitate pe care nimeni nu îndrăznește să o rostească public. Dar ea există. Și are potențialul să transforme România într-un teren de experiment pentru suveraniștii plătiți din umbră, în vreme ce cei care i-au votat, liniștiți și plini de mândrie patriotică, își continuă viața în Vest, într-un confort civilizațional pe care îl refuză altora.