Parchetul European a preluat dosarele DNA de fraudare a fondurilor europene de către „grupul” lui Sebastian Ghiță

O citație a Parchetului European (EPPO) condus de către Laura Codruța Kovesi transmisă, la începutul acestei luni, către un om de afaceri din anturajul lui Sebastian Ghiță scoate în evidență jocurile de culise și presiunile uriașe din justiție, în special din zona DNA.

La ora actuală, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi are în lucru un dosar privind posibila fraudare de fonduri europene de către un apropiat al lui Sebastian Ghiță. Este vorba de omul de afaceri Vlad Iancovici care are calitatea de suspect de spălare de bani în Dosarul penal nr.I.0003300/2022.

Omul lui Ghiță cercetat de Parchetul European pentru spălare de bani din fonduri europene

Practic, conform citației din data de 6 noiembrie 2023, Parchetul European efectuează cercetări în acest dosar „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecințe desosebit de grave, în formă continuată, prev. de art.18, alin 1 și 3 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art.38 alin.1C.pen și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în formă continuată, prevăzută de art.49 alin. 1 lit b din Legea nr.129/2019, cu aplic.art.35 alin 1.C.pen. și art.38 alin.1 C.pen”. Astfel, din citația Parchetului European reiese că afaceristul Vlad Iancovici este suspectat de spălare de bani și fraudare de fonduri europene. Însă, această citație ridică numeroase întrebări dar, în același timp, pune într-o cu totul altă lumină relația dintre Parchetul European și DNA. Chiar dacă în citație apare Vlad Iancovici ca suspect și pentru spălare de bani, nu înseamnă ca EPPO a cerut de la DNA dosarele având ca obiect doar spălarea de bani sau alte fapte care nu au legătură cu competența EPPO. Pot fi cerute astfel de dosare dacă se constată că fapte care nu sunt în competența EPPO au legătură cu fapte care fac obiectul unor dosare aflate la Parchetul European. Ca atare, din această citație reiese că Parchetul European a preluat dosarele DNA privind fapte săvârșite de apropiații lui Ghiță în legătură cu fraudarea de fonduri europene.

Cine este Vlad Iancovici

Vlad Iancovici este un afacerist din grupul lui Sebastian Ghiță, fiind chiar un apropiat al acestuia. El figurează ca unic asociat și administrator la Network Innovation Future SRL, fostă Bebecom System SRL, firmă care a făcut din „grupul” firmelor controlate de Ghiță. De asemenea, Vlad Iancovici mai este asociat și la Traxnet Solutions IT SRL și o perioadă a fost asociat și la Infratel Net SRL. Mai trebuie precizat că Vlad Iancovici este fiul fostului director general al SC Transport Calatori Express Ploiești (fostă RATP), Cristian Iancovici, considerat de presa locală ca fiind „omul lui Ghiță”.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole