Parchetul European a anunțat desfășurarea a 38 de percheziții

Publicat: 09 nov. 2023, 18:00, de Daria Diaconeasa, în ACTUALITATE , ? cititori
Parchetul European a anunțat desfășurarea a 38 de percheziții

La conducerea Parchetului European se află Laura Codruța Kovesi, iar joi s-a anunțat că au avut loc 38 de percheziții în diferite localități din România, inclusiv București, Ploiești, Cluj și Ialomița.

Percheziția vizează două anchete aflate în desfășurare cu privire la o presupusă fraudă în valoare de 15 milioane de euro. Măsurile de investigare au fost inițiate în Cipru, Cehia și Malta, precum și în Monaco și Statele Unite, prin intermediul colaborării internaționale, după cum indică și comunicatul de presă al EPPO.

Aceste investigații vizează șase proiecte IT finanțate de UE, destinate dezvoltării de soluții software inovatoare. Faptele investigate pot reprezenta infracțiuni de fraudă și spălare de bani. De asemenea, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a demarat anchete suplimentare în legătură cu aceleași evenimente.

Conform anchetei desfășurate în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au furnizat documente false sau inexacte, incluzând servicii sau servicii supraevaluate care nu au fost furnizate niciodată, precum și facturi frauduloase pentru achiziționarea de bunuri. Astfel, aceștia au obținut în mod nejustificat fonduri de cel puțin 15 milioane de euro de la bugetul UE, conform sursei citate.

Beneficiarii sunt suspectați că au creat ulterior scheme financiare interne și internaționale frauduloase pentru a dirija fondurile în beneficiul lor propriu, precizează EPPO în comunicatul de presă.

Unii dintre cei investigați au fost aduși la biroul EPPO din București pentru a fi informați cu privire la statutul lor de suspecți, iar alții vor fi aduși în zilele următoare.

Faptele investigate pot reprezenta infracțiuni de fraudă și spălare de bani, precizează sursa menționată.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis anchete complementare în legătură cu aceleași evenimente.

EPPO s-a bazat pe sprijinul următoarelor entități: structura de sprijin a EPPO din România, Direcția Națională Anticorupție (DNA) și structurile teritoriale subordonate, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din România, Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și structurile teritoriale subordonate, precum și Poliția Română – Direcția de Operațiuni Speciale și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române.

EPPO reprezintă Parchetul independent al Uniunii Europene și este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.