Psihologii trag un semnal de alarmă: Părinții să fie mai flexibili, să țină cont de sănătate, nu de note

Publicat: 12 apr. 2021, 18:00, de Laura Macovei, în SOCIAL , ? cititori
Psihologii trag un semnal de alarmă: Părinții să fie mai flexibili, să țină cont de sănătate, nu de note

Singurătatea și refugiul pe internet sunt doar două dintre marile probleme cu care se confruntă tinerii în pandemie. Acestea, din păcate, au efecte mult mai grave asupra sănătății mintale ale victimelor.

Părinții ar trebui să fie mai atenți la sănătatea mintală a copiilor lor decât la rezultatele școlare, a declarat la Digi24 psihologul Mihai Copăceanu, în contextul unui studiu care se referă la impactul dramatic pe care pandemia îl are asupra psihicului copiilor.

Printre principalele probleme cu care se confruntă tinerii în prezent se numără depresia, alcoolul, tutunul și timpul petrecut în exces pe internet. De la începutul pandemiei de COVID-19, aceste probleme s-au accentuat, potrivit unui studiu. Psihologul Mihai Copăceanu a atras atenția și asupra cazurilor de depresie care duc la situații dramatice, mergând până la suicid.

În Sibiu, în ultimele două luni au fost trei cazuri de suicid- unul la adult, iar două la două fete de clasa a șasea și a șaptea. Întreaga comunitate a fost șocată de aceste două cazuri de suicid prin metode foarte agresive, ceea ce e foarte rar. Părinții ar trebui să fie mult mai flexibili, să reducă așteptările, rigorile, să se concentreze mai mult pe emoțiile adolescenților decât pe rezultate. Sănătate mintală este mult mai importantă decât notele. Adolescenții au nevoie de încurajare, de speranță. Primăria din Oxford a creat un hub prin care adolescenții să aibă acces la servicii de sănătate și psihologie. La noi, autoritățile nu se ocupă de asta. Opt din zece copii suferă de afectare psihiatrică, dar la medic ajung doar când situația devine gravă”, a afirmat psihologul.

El a explicat care sunt cauzele care au dus la aceste situații dramatice. Copăceanu a vorbit despre faptul că tinerii sunt lipsiți în prezent de contactul social, de socializare și de clipele frumoase petrecute în gașcă.

Ei încearcă să își gestioneze emoțiile și nu reușesc, de aceea abuzează de substanțe, de internet. Adulții să accepte că anxietatea e ceva normal, să găsească alternative sănătoase la depresie și frustrare. Părinții trebuie să găsească soluții sănătoase ca să facă față stresului, să fie mai flexibili, să țină seama că sănătatea mintală a unui copil este mai importantă decât notele lui. Un copil fericit poate avea apoi și note bune la școală”, a adăugat Mihai Copăceanu.