Parlamentarii români, îndemnați să boicoteze discursul președintelui Zelenski

Publicat: 04 apr. 2022, 15:15, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Parlamentarii români, îndemnați să boicoteze discursul președintelui Zelenski
Senat/ Sursă: InquamPhotos /George Călin

Zeci de mesaje au venit în ultimele zile pe toate adresele de e-mail ale parlamentarilor, îndemnând să nu i se permită președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să-și citească discursul sau ca deputații și senatorii să boicoteze evenimentul.

Ca element comun, toate sunt transmise din partea unor persoane greu de identificat, ce folosesc adrese gmail sau yahoo și care transmit de multe ori, sub același nume, exact același mesaj.

Vinte Viorica (vinte_viorica@yahoo.com) are, de exmplu, exact aceleași doleanțe din partea parlamentarilor ca Elena Gheorghescu(hellenoftroy09@gmail.com), Marius Bratu (marius.m.bratu@gmail.com), George-Alexandru Gologan (aggologan1999@gmail.com), Mirela (mirelaceaus@yahoo.com), Ana-Maria Teleman (amteleman@googlemail.com), Gheorghita Amand (gheorghitaamand@gmail.com), Lăcrimioara Ionescu (lacrima.fashion.design2014@gmail.com) sau RozyXenia Makeupartist (rozyxeniamakeupartist@gmail.com).

Toate „persoanele” au o solicitare copy/ paste:

„În cazul în care nu v-ați decis să boicotați întâlnirea, iată ce ar fi normal să spună președintele Zelenski în prima parte a discursului său, înainte de a solicita și mai mult ajutor și implicare din partea României și a cetățenilor români:

1) Ar trebui să își ceară scuze, în numele statului ucrainean, pentru toate școlile și clasele cu predare în limba română pe care le-a închis în mod sistematic Ucraina în ultimii 30 de ani.

2) Ar trebui să recunoască faptul că Ucraina a încălcat în mod repetat Tratatul de bază semnat în 1997 cu România, și să își ceară scuze în mod oficial pentru aceste încălcări.

3) Ar trebui să își ceară scuze pentru toate încălcările drepturilor celor 500.000 de etnici români din Ucraina, care au avut loc în ultimii 30 de ani, drepturi care sunt prevăzute în Constituția Ucrainei, în Convențiile europene în vigoare, și în Tratatul de bază.

4) Ar trebui să își ceară scuze pentru că a permis să se implementeze mai departe prevederile abuzive ale noii Legi a Educației din Ucraina, adoptate din anul 2017, care are ca urmare reducerea și mai mult a numărului de ore, clase și școli cu predare în limba română.

5) Ar trebui să își ceară scuze pentru declarația sa de pe 22 ianuarie 2020, când a afirmat public că România ar fi ocupat militar, abuziv și ilegitim Bucovina în noiembrie 1918, atunci când această provincie istorică românească a decis, în mod firesc și democratic, Unirea cu Țara-Mamă.

6) Ar trebui să își ceară scuze pentru faptul că pe 17 februarie 2022, de Ziua Unității Naționale în Ucraina, a “uitat” să menționeze și minoritatea românească, pe lângă celelalte minorități, deși aceasta este a doua ca pondere în țară, după cea rusească.

7) Ar trebui să recunoască oficial faptul că avionul de lupta MiG-21 LanceR și elicopterul IAR 330 Puma românesti care s-au prăbușit pe 3 martie 2022 în judetul Constanța au fost doborâte din greșeală de către unitățile antiaeriene ucrainene. În calitate de comandant suprem al Forțelor Armate Ucrainene, președintele Zelelenski ar trebui să își ceară în mod oficial scuze Armatei Române pentru acest incident regretabil, în care și-au pierdut viața 8 militari români, și să transmită totodată public condoleanțe familiilor îndoliate. Măcar atât.

8) Ar trebui să dea asigurări ferme că, de acum înainte, Ucraina garantează că va respecta ad literam toate prevederile Tratatului de bază din 1997 cu România.

9) Ar trebui să promită oficial și solemn, din partea statului ucrainean, ca de acum înainte nu se va mai închide nicio clasă, nicio școală sau liceu cu predare în limba română din Ucraina.

10) Ar trebui să își ia angajamentul public ca, statul ucrainean va face toate eforturile necesare pentru a redeschide toate școlile românești pe care le-a închis în ultimii 30 de ani, cel târziu până la 1 septembrie 2024.

După ce va face toate aceste afirmații și angajamente necesare, vom putea să ascultăm cu interes și toate noile solicitări de ajutor și susținere ale președintelui Zelenski dar fără constrângerea României de a se implica militar și în orice alt mod în acest conflict în detrimentul propriei securități și propriei populații.”