Parlamentarii ruși vor să-l acuze pe Putin de trădare. Motivele țin de acțiunile militare din Ucraina

Publicat: 08 sept. 2022, 17:43, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Parlamentarii ruși vor să-l acuze pe Putin de trădare. Motivele țin de acțiunile militare din Ucraina

Deputații municipali ai unuia dintre districtele din Sankt Petersburg vor să propună Dumei de Stat a Federației Ruse să-l acuze pe președintele Vladimir Putin de trădare. Motivul este legat de consecințele invaziei Ucrainei.

„Consiliul Ministerului Apărării (formațiune municipală – ed.) Smolninskoye a decis să facă apel la deputații Dumei de Stat cu propunerea de a aduce acuzații de trădare împotriva președintelui Putin, pentru a-l înlătura din funcție”, a scris pe Twitter de deputatul municipal Dmitri Palyuga, conform agenției ucrainene de știri Ukrainski Novini.

Palyuga a adăugat că această decizie a fost susținută de majoritatea deputaților municipali.

El a publicat, de asemenea, fotografii cu textul deciziei și textul apelului la Duma de Stat.

Apelul spune că „există semne de trădare” în acțiunile președintelui Putin de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Potrivit deputaților, războiul împotriva Ucrainei distruge cele mai pregătite unități de luptă ale armatei ruse.

Agresiunea militară are un impact negativ asupra economiei Federației Ruse, care „nu poate trece fără urmări” pentru bunăstarea țării.

Deputații au atras atenția asupra faptului că, anterior, Putin a spus că extinderea Alianței Nord-Atlantice (NATO) la est amenință securitatea Rusiei.

„Cu toate acestea, ca urmare a acțiunilor președintelui Federației Ruse, s-a decis aderarea la NATO a Finlandei și Suediei. Ca urmare, lungimea frontierei Rusiei cu țările NATO s-a dublat”, se arată în comunicat.

El subliniază, de asemenea, că, potrivit lui Putin însuși, unul dintre obiectivele atacului asupra Ucrainei ar fi fost „demilitarizarea” acesteia.

Deputații notează că, timp de șase luni de la începutul războiului, Ucraina a primit 38 de miliarde de dolari drept asistență militară.

Pe 24 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a anunțat așa-numita „operațiune militară specială” pe teritoriul Ucrainei.

În aceeași zi, unități ale armatei ruse au atacat simultan frontiera de stat a Ucrainei din mai multe direcții și au invadat teritoriile ucrainene. Războiul durează de mai bine de șase luni.

Potrivit Marelui Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, de la începutul invaziei, armata de ocupație rusă a pierdut peste 51.000 de militari.

În plus, trupele ruse au pierdut peste 10.000 de unități de echipamente terestre, aeriene și maritime.

Forbes a estimat că, începând cu 24 august, pierderile trupelor ruse în echipamente se ridicau la aproximativ 16,5 miliarde de dolari.

Și, potrivit analiștilor și economiștilor, invazia Ucrainei a dus la scăderea economiei rusești la nivelul anului 2018.