Parlamentarul de ieri, baronul local de azi

Mirajul banilor europeni care vor veni în România în următorii ani, i-a făcut pe mulți parlamentari, indiferent de culoarea politică, să viseze cu ochii deschiși la perspectiva de a controla și împărți o parte din acești bani.

Ca atare, la alegerile locale din 27 septembrie 2020, mai mulți deputați și senatori au lăsat fotoliul din Palatul Parlamentului pentru jilțul de primar de municipiu reședință de județ sau președinte de consiliu județean.
Și astfel, parcă am revăzut și recitit o secvență din nuvela lui Ioan Slavici „Păcală în satul lui” – „Şi fiindcă românul zice că nu e nicăieri mai bine ca în satul lui, Păcală se întoarse şi el în satul lui şi începu cum încep toţi oamenii care n-au nimic, adică făcu ce făcu de-şi agonisi o viţeluşă şi o trimise la păşune în izlazul satului”. 

Practic, fiecare partid a avut la alegerile locale, unul sau mai mulți Păcală care au coborât din Palatul Parlamentului în stradă, adică la primărie sau la consiliu județean.

Astfel, trei deputați USR, Nicușor Dan, Lucian Stanciu Vitezeu și Allen Coliban, au ajuns primari la București, Bacău și Brașov.

Același traseu l-a avut și senatorul PNL Vergil Chițac, ajuns primar la Constanța, deputatul UDMR-Attila Korodi, devenit edil șef la Miercurea Ciuc și Lia Olguța Vasilescu, revenită pe funcția de primar al Craiovei.

Dar, același traseu din Parlament în teritoriu l-au avut și alți trei senatori și trei deputați de la PNL și PSD care au devenit președinți de consilii județene.

Senatorul PNL Iulian Dumitrescu a devenit noul președinte al CJ Prahova, deputatul PNL Costel Alexe președinte CJ Iași, senatorul PSD Marian Pavel președinte CJ Ialomița, deputatul PSD Corneliu Ștefan președinte CJ Dâmbovița, deputatul PSD Laurențiu Nistor președinte CJ Hunedoara și senatoarea PSD Doina Feodorovici președinte CJ Botoșani.

De fapt, Doina Feodorovici este prima femeie din România care ajunge, după 1989, președinte al unui Consiliu Județean.

Ca atare, poate încă o dată se adeverește proverbul că „decât codaş la oraş, mai bine în satul tău fruntaş!” Timpul va demonstra dacă aceștia foști parlamentari vor fi mai buni primari sau președinți de consiliu județean decât deputat ori senator.

Însă, un lucru e cert: timp de patru ani ei vor vătafii orașului sau al județului, adică cheltuirea banilor publici stă în pixul lor.

2 COMENTARII

  1. Baronii local doresc sa imarta si sa isi insuseasca cat mai mult din banii europeni.Dar ,de privesc spre zarile europene ,ar trebui sa is puna intrebari despre umbra lui Kovesi .Poate vor /baroni/sa schimbe locatia de la cerul luminos de la Rahova, la mititica tumultoasa europeana acolo unde gardienii bine scoliti si platitii,nu prea stiu de rudenie de pile si relatii.

  2. Dacă magistrații își fac treaba așa cum ar trebui n-ar mai fi nevoie de multe în țara asta!nici la Kovesi nu s-ar mai ajunge!nici la averi de mil. și MLD.nici la muritori de foame!nici la interlopi!și nici la multe!o opinie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole