Patriarhia Română și CNAS: Protocol pentru sprijinirea persoanelor suferinde de cancer

Publicat: 01 mai 2024, 06:17, de Magda Marincovici, în Culte , ? cititori
Patriarhia Română și CNAS: Protocol pentru sprijinirea persoanelor suferinde de cancer
protocol CNAS Patriarhia Română

Patriarhia Română și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au încheiat un protocol de colaborare pentru a sprijini persoanele care au nevoie de tratament oncologic.

Protocolul a fost semnat de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul (Foto), coordonatorul Centrului de Presă Basilica, și Valeria Herdea (Foto), președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Este  un  parteneriat instituțional menit să răspundă ”nevoii de comunicare și informare pentru orice persoană care se confruntă cu suspiciunea unui diagnostic oncologic, cu recomandarea de tratament de specialitate sau servicii de suport, conexe actului medical”.

Obiectivul protocolului este facilitarea accesului echitabil și nediscriminatoriu al pacienților oncologici la serviciile de diagnostic, tratament și evaluare necesare pentru creșterea duratei de supraviețuire și îmbunătățirea calității vieții acestora, servicii suportate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.

„Este o lucrare pe care Biserica noastră o desfășoară de multă vreme. Punctele principale ale acestui protocol sunt împreună lucrarea în prevenția bolilor oncologice, în diagnosticarea lor precoce, în tratamentul și evaluarea succesivă după tratamentele respective”, a declarat PS Varlaam Ploieșteanul.

Referindu-se la acest protocol și persoanele suferinde de cancer,  președintele CNAS a subliniat că ele au nevoie de sprijinul întregii societăți.

”Este important ca acești oameni să-și recapete demnitatea, valoarea și să fie sprijiniți de întreaga societate. Pentru că, până la urmă, pacientul cronic, pentru că de fapt despre asta vorbim, este pacientul unei comunități. Iar comunitatea nu poate exista decât dacă există împreună atât latura spirituală îmbinată cu cea fizică”.

Protocolul de cooperare a fost încheiat în contextul în care 2024 este declarat anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

.