Patru avioane ucrainene au pătruns în spațiul aerian românesc
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/avioane-de-lupta-scaled.jpg)
Mai multe avioane ucrainene au fost detectate în noaptea de duminică spre luni în spațiul aerian al României, după un nou val de atacuri lansate de armata rusă asupra unor obiective militare din Ucraina. Ministerul Apărării Naționale a transmis că violarea spațiului aerian românesc a fost neintenționată și că nu a existat nicio amenințare reală la adresa populației sau a securității naționale.
Reacția rapidă a Forțelor Aeriene aliate
Potrivit Hotnews, incidentul a fost semnalat în jurul orei 03:00. Sistemele radar ale MApN au detectat 12 ținte aeriene în spațiul ucrainean, aproape de granița cu România. Dintre acestea, patru au intrat, fără permisiune, în spațiul aerian românesc. Drept răspuns, două avioane F-16 românești de la Baza 86 Aeriană Borcea au fost ridicate de la sol pentru a cerceta situația.
Ulterior, la ora 05:00, două aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene, aflate la Baza 57 Mihail Kogălniceanu, au fost și ele trimise în misiune. Aceste intervenții fac parte din Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, desfășurat sub coordonarea NATO, în scopul apărării spațiului aerian aliat.
Cele patru avioane ucrainene nu au pus România în pericol
Ministerul Apărării Naționale a precizat că patru dintre cele 12 avioane ucrainene au pătruns pentru câteva minute în spațiul aerian românesc, în zonele Sighetu Marmației și Vicovu de Sus. Autoritățile au dat asigurări că zborul acestora nu a reprezentat o amenințare și că situația a fost gestionată conform protocoalelor NATO.
În același comunicat, MApN a transmis că România monitorizează permanent spațiul aerian național și cooperează strâns cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică. Chiar dacă țara noastră nu este ținta directă a războiului din Ucraina, proximitatea luptelor și atacurile asupra infrastructurii ucrainene justifică măsuri sporite de protecție a cetățenilor și a teritoriului național.
România își reafirmă angajamentul față de securitatea colectivă a NATO, rămânând activă în eforturile de descurajare a agresiunilor și de protejare a flancului estic al alianței.