Patru furnizori de gaze au fost amendați de ANRE cu 2,7 milioane lei

Patru furnizori de gaze au fost amendați de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) cu suma de 2,7 milioane de lei pentru intenţia de a majora tarifele în timpul derulării contractelor cu preţ fix. Cele mai mari sancțiuni au fost primite de Engie România, E.ON Energie România şi Restart Energy One, cu câte 800.000 de lei fiecare.

ANRE a demarat acţiuni de control pentru a verifica modul în care au fost respectate obligaţiile legale referitoare la elaborarea şi publicarea ofertelor-tip de furnizare a gazelor natural, în urma plângerilor clienţilor finali referitoare la notificările primite de la furnizori legate de intenţia de creştere a preţului gazelor naturale, se arată într-un comunicat al ANRE.

Controlul a mai vizat aspecte referitoare la preluarea corectă a informaţiilor din ofertele-tip de furnizare a gazelor naturale în contractele de furnizare încheiate ca urmare a acceptării de către clienţii finali a ofertelor respective sau notificarea clientului final a intenţiei de modificare şi/sau completare a condiţiilor/clauzelor contractuale.

Nu în ultimul rând, s-a verificat majorarea preţului/tarifului practicat, precum și  furnizarea de informaţii transparente clienţilor finali.

Amenzi de la 200.000 lei

Controlul ANRE a semnalat încălcări ale dispoziţiilor legale, furnizorii de gaze naturale fiind sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 2,69 milioane lei. Pe lângă Engie România, E.ON Energie România şi Restart Energy One, care au primit amenzi de 800.000 de lei fiecare, a mai fost sancționată și Premier Energy cu 200.000 lei.

„În ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare, cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începând cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi”, se arată în comunicat.

Nereguli la oferte

În același timp, ANRE a dispus furnizorilor să notifice tuturor clienţilor finali care au acceptat oferte comerciale cu preţ fix menţinerea preţului gazelor naturale la care s-au obligat prin ofertă, pe toată durata acesteia, şi, după caz, modificarea contractelor de furnizare a gazelor naturale în acord cu oferta comercială cu preţ fix.

De asemenea, Enel Energie şi Enel Energie Muntenia au fost sancţionate fiecare cu amendă în valoare de 30.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind elaborarea ofertelor-tip, în timp ce Nova Power and Gas a primit o amendă de 30.000 lei. Sancțiunea a fost dată pentru încheierea de contracte de furnizare a gazelor naturale în care nu se menţiona perioada cu preţ fix garantat din oferta tip acceptată de clienţi precum şi pentru lansarea de oferte-tip în care nu erau precizate termenele şi condiţiile de denunţare unilaterală a contractului.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...