Patru transporturi cu arme americane au ajuns la frontierele Ucrainei. Unde vor fi instruiți militarii

Publicat: 19 apr. 2022, 08:17, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Patru transporturi cu arme americane au ajuns la frontierele Ucrainei. Unde vor fi instruiți militarii

Pentagonul anunță că primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a comunicat, luni, instituția, potrivit  AFP.

După ce preşedintele Joe Biden a anunțat, miercuri, o noua tranşă de 800 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Ucraina, au și fost efectuate primele transporturi. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, „patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune, cu diverse echipamente”, a declarat un înalt responsabil din Departamentul american al Apărării, sub protecţia anonimatului.

În următoarele 24 de ore, este aşteptat să sosească un al cincilea zbor.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că soldaţii desfăşuraţi pe flancul estic al NATO de la începutul invaziei ruse vor începe să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene.

Aceste antrenamente „vor avea loc în afara Ucrainei”, a subliniat el. „Un număr mic de ucraineni vor fi instruiţi în folosirea tunurilor Howitzer şi după aceea vor fi trimişi înapoi în ţara lor pentru a-şi pregăti colegii”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Aceste tunuri utilizează obuze de 155 mm, folosite de ţările din NATO, în timp ce Ucraina are în continuare numai obuze de 152 mm de fabricaţie rusă.

Rușii resimt efectele sancțiunilor

Reprezentantul Pentagonului a pecizat că forţele ruse încep să simtă efectul sancţiunilor asupra aprovizionării lor cu armament, în special cu rachete ghidate.

Sancţiunile „au avut un efect asupra capacităţii lui Putin de a se reaproviziona şi reechipa, în special în zona componentelor pentru unele dintre aceste sisteme şi a rachetelor sale ghidate de precizie”, a spus el. „Asta are deja un efect concret asupra lui Putin”, a spus el.

„Pe de altă parte, ştim că depun eforturi să se aprovizioneze din propria lor industrie de apărare şi se întreabă cât de repede şi în ce măsură îşi pot creşte producţia de armament. (…) Sancţiunile au un efect asupra capacităţii lor de a face asta”, a mai declarat înaltul responsabil din Departamentul american al Apărării.

Cele mai moderne armamente folosesc cipuri electronice, ai căror principali producători sunt Taiwanul şi Coreea de Sud, două ţări aliate ale Statelor Unite care au încetat să exporte aceste produse în Rusia, în conformitate cu sancţiunile americane impuse după invadarea Ucrainei.