Pelerinajul din Iași la Sfânta Parascheva: Măsuri în pandemie

Publicat: 05 oct. 2020, 20:05, de Ramona Feraru Kim, în ACTUALITATE , ? cititori
Pelerinajul din Iași la Sfânta Parascheva: Măsuri în pandemie

Data de 14 octomnbrie este o sărbătoare foarte importantă pentru credincioșii de pretutindeni, fiind sărbătorită una dintre cele mai mari sfinte: Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

An de an, sute de mii de persoane vin să se roage la moaștele Sfintei de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iași.

Din cauza crizei de COVID-19, pelerinajul va fi anul acesta unul atipic.

Autoritățile spun că vor fi respectate mai multe reguli de prevenire a infectării cu noul virus al momentului.

Mai mult, credincioșilor le vor fi puse la dispoziție moaștele din timp.

Cum se va desfășura pelerinajul de la Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva se sărbătorește la 14 octombrie.

An an de an, la moaștele sale vin să se roage un număr mare de credincioși, printre care și străini veniți de la mii de kilometri depărtarea.

Anul acesta, pelerinajul va fi unul atipic din cauza condițiilor provocate de criza sanitară.

 Astfel, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie, pentru ca toată lumea să poată ajunge la Sfântă.

Momentul tradiţional „Calea Sfinţilor” nu se va mai desfășura ca anul trecut, ci racla cu moaștele Sfintei Parascheva va fi purtată de o mașină pe străzile cele mai importante din cartierele moldovenești, iar doritorii vor putea privi parada de la ferestrele caselor.

Pentru ca totul să fie pregătit la timp, preoții s-au apucat deja de pregătiri și asigură că toți pelerinii vor reuși să atingă moaștele, însă timpul de așteptare va crește, comparativ cu alți ani.

Toți cei care participă la pelerinaj trebuie să respecte mai multe reguli de prevenire a îmbolnăvirii.

Așadar, masca de protecție care să acopere nasul și gura va fi obligatorie, se va respecta distanțarea socială și își vor dezinfecta mâinile.

De asemnea, vor exista două culoare: unul către racla cu moaștele și unul către ieșire. Voluntarii vor oferi măști de protecție credincioșilor care au nevoie, iar în interiorul Catedralei și în curte, staționarea va fi interzisă, pentrua fi evitată aglomerația.

 În plus, vor fi amplasate ecrane în mai multe locuri, pentru ca toată lumea să poată urmări slujba.

Totodată, de-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioşii vor trece şi peste covoraşe dezinfectante. Fiecare credincios va primi un pachet ambalat şi oferit în condiţii stricte de igienă care va conţine câte o iconiţă, un acatist al Sfintei Parascheva şi o sticluţă de aghiasmă, spun reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Totodată, pe fondul infectprilor cu coronarovirul, autoritățile au decis ca sărbătoarea „Zilele Iașului” nu se va mai ține. Edilul a declarat că petrecerile de acest gen nu vor mai avea loc pentru că Iașul este unul dintre orașelecu cele mai multe infectări.