Pensii majorate cu 15% de la 1 ianuarie 2023. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă

Publicat: 21 oct. 2022, 08:00, de Florentin Lucaniuc, în News , ? cititori
Pensii majorate cu 15% de la 1 ianuarie 2023. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Cîțu Sistemul de pensii private

Întrebat despre posibilitatea creșterii pensiilor cu 15% de la 1 ianuarie 2023, premierul Ciucă a declarat că este analizată această variantă, în care pensiile să fie ajustate la rata inflației, care a ajuns la 15,9%.

„Am discutat acest subiect şi analizând toate datele de inflaţie, putem cu toţii să vedem că astăzi a depăşit 15% inflaţia, după ultimele date publicate de INS fiind la 15,9%. Cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât să asigurăm pentru pensionari creşterea pensiei cu rata inflaţiei”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat după vizitarea Fabricii Softronic joi la Craiova, dacă ar putea fi crescute pensiile cu 15%.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat cu cât ar trebui majorate pensiile, că ar trebui să existe o creştere care să compenseze în mare măsură inflaţia care a ajuns la peste 15%. Şeful statului a avansat un procent de majorare de până la 15%, însă a specificat că nu ştie dacă bugetul de stat ar permite acest lucru. Referitor la mărirea salariilor, preşedintele Iohannis a precizat că acestea trebuie corelate cu inflaţia crescută, la fel ca pensiile, deoarece nu e corect ca populaţia să plătească preţul crizelor.

Discuţiile între liderii coaliţiei despre aceste majorări au fost ca pensiile să crească cu minim 10% de la 1 ianuarie 2023, iar salariul minim să ajungă la 3.000 lei.