Pensiile de peste 4.000 de lei nu vor fi impozitate. PSD a votat împotriva propunerii PNL

Publicat: 26 feb. 2024, 16:23, de Vasile Bahrim, în POLITICĂ , ? cititori
Pensiile de peste 4.000 de lei nu vor fi impozitate. PSD a votat împotriva propunerii PNL

În Comisia de Buget, PSD a votat astăzi împotriva propunerii liberalilor care ar fi dus la tăierea pensiilor de peste 4000 de lei și ar fi introdus plata asigurărilor de sănătate.

În cadrul ședinței, membrii Partidului Social Democrat au votat împotriva proiectului depus de mai mulți parlamentari PNL, precum Florin Cîțu sau  Dan Vîlceanu, care ar fi introdus un nou impozit pentru pensionarii cu venituri mai mari de 4000 de lei.

Mai exact, pensionarii cu o pensie mai mare de 4.000 de lei ar fi urmat să plătească CASS de 10% pentru partea care depășea 4.000 de lei, la fel cum se întâmplă în cazul salariilor.

Parlamentarii PSD au susținut, de la bun început, că național liberalii se contrazic, în condițiile în care, pe de o parte, cer neimpozitarea pensiilor de până în 3.000 de lei, dar vor să introducă un nou impozit pentru cele de peste 4.000 de lei.

Urmează ca proiectul să ajungă la vot în plenul Senatului, iar ulterior la Camera Deputaților, care este for decizional.

Încă de săptămâna trecută, Marius Budăi, fostul ministru al Muncii din partea PSD, a explicat că social-democrații nu vor fi de acord niciodată cu o astfel de măsură.

”Este vorba despre cei care în 2021 nu au dat niciun leu în plus la pensii. Dan Vâlceanu, Florin Cîțu…”, a afirmat Marius Budăi.

”Vreau să liniștim oamenii din start, această lege nu va trece, PSD va vota împotrivă”, a mai spus acesta.

În cazul în care totuși o astfel de măsură ar fi intrat în vigoare, în cazul unei pensii de 5.000 de lei, de exemplu, care este deja impozitată cu 10%, plus această taxă propusă de PNL, din 5000 de lei brut, românii ar fi ajuns să ia o pensie de aproximativ 4600 de lei.

”Este aceeași logică din 2010, când nu au putut tăia pensiile, pentru că legea era neconstituțională, așa că au venit fix cu această măsură. Și logica lui 2021, când tot PNL, prin Cîțu și Vîlceanu, nu au dat niciun leu în plus la pensii”, a mai spus Marius Budăi.