Pensiile românilor nu vor fi majorate cu 40%, susțin analiștii financiari internaționali

Majorarea pensiilor cu 40%, așa cum a fost votată în septembrie de Parlamentul României, nu va fi aplicată în acest an. Estimarea a stat la baza confirmării ratingului de țară, acordat vineri seara de agenția de rating Fitch.

„Scenariul de bază al Fitch este că actualul Parlament, care este controlat de opoziţie, nu va reuşi să reintroducă majorarea iniţială cu 40% a pensiilor, deoarece este foarte probabil ca preşedintele şi Guvernul să amâne această mişcare până după următoarele alegeri parlamentare”, precizează Fitch în comunicatul de presă transmis vineri seară.

Prin acesta, agenţia de evaluare financiară confirma ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă. O măsură similar a fost luată în urmă cu trei zile, când și agenţia Moody’s a menţinut ratingul de ţară pentru România în evaluarea pe care a făcut-o.

În septembrie, plenul reunit al Parlamentului a adoptat rectificarea bugetară cu mai multe amendamente ale PSD printre care se prevede și creșterea cu 40% a pensiilor. Prin această măsură era anulată prevederea Guvernului care mărea punctul de pensie doar cu 14% din 1 septembrie. În noua situație, impactul bugetar în 2020 pentru majorare alocații, pensii și salarii profesori este de 15 miliarde de lei.

Premierul Ludovic Orban a atacat la Curtea Constituțională rectificarea bugetară.

„Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanţare, în conformitate cu decizii anterioare ale CCR, este neconstituţională şi noi, ca Guvern, avem obligaţia de a ataca la CCR toate legile pe care le considerăm neconstituţionale”, a spus Ludovic Orban, luni.

Amendamentele au fost contestate și de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toți se uiță și văd cum o grupare vrea să arunce țara în aer. Ne vom opune și le garantăm românilor că nu vom arunca România în aer”, a spus Cîțu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole