Pensiile Speciale, din nou în centrul atenției. Reforma promisă de Coaliție riscă să fie blocată la CCR

Publicat: 22 apr. 2025, 22:11, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Pensiile Speciale, din nou în centrul atenției. Reforma promisă de Coaliție riscă să fie blocată la CCR

Controversele legate de pensiile speciale revin cu forță în atenția publicului și agită din nou scena politică din România. De această dată, proiectul de reformă inițiat de Coaliția de guvernare, menit să limiteze privilegiile financiare uriașe ale unor categorii de foști demnitari, în special judecători și magistrați, pare să se îndrepte cu pași siguri către un nou eșec legislativ. 

Pensiile speciale: o lege scrisă „cu intenție” pentru a fi respinsă?

Documentul a primit aviz favorabil marți după-amiază în Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților, însă urmează o etapă esențială: dezbaterea în plenul Camerei, care este primul for sesizat. Tensiunile cresc pe măsură ce detaliile proiectului sunt analizate cu atenție, iar acuzațiile de sabotaj vin chiar din partea Opoziției.

Potrivit Realitatea Plus, dar și surselor din interiorul Parlamentului, Opoziția acuză că legea ar fi redactată intenționat cu elemente neconstituționale, pentru ca judecătorii de la Curtea Constituțională să o declare nevalidă. Este o strategie despre care criticii afirmă că ar fi fost deja utilizată în trecut, tocmai pentru a mima reforme fără a le pune în aplicare.

Unul dintre punctele controversate vizează pragurile de pensionare. În forma actuală, proiectul prevede că începând cu anul viitor, judecătorii, procurorii, magistrații CCR și cei de la Înalta Curte, precum și personalul juridic de specialitate vor putea primi pensii de serviciu doar dacă au minimum 25 de ani vechime și o vârstă de cel puțin 48 de ani.

O reformă cu orizont îndepărtat: 2045

Proiectul mai prevede o creștere progresivă a vârstei de pensionare, care ar urma să ajungă la 65 de ani abia în 2045. Deși inițiativa poate părea, la o primă vedere, o formă de armonizare a sistemului cu realitățile europene, ea a fost dur criticată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Reprezentanții acestuia au atras atenția că modificările propuse ar putea afecta grav funcționarea sistemului judiciar, într-un moment în care instanțele se confruntă deja cu un deficit semnificativ de personal.

Condiție pentru fonduri europene: reforma e obligatorie
În spatele acestei încercări de reformare a pensiilor speciale se află o presiune majoră din partea Uniunii Europene. Adoptarea unui cadru legal care să reducă inechitățile din sistemul de pensii este una dintre condițiile-cheie pentru accesarea celei de-a treia tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).