Pentagonul a renunțat la programul JEDI, disputat de Amazon și Microsoft

Publicat: 12 iul. 2021, 06:00, de Răzvan Zamfir, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Pentagonul a renunțat la programul JEDI, disputat de Amazon și Microsoft
Microsoft anunță că românii sunt dornici să învețe cursuri de digitalizare. Foto: Facebook Microsoft

Pentagonul a anunțat săptămâna aceasta că anulează un contract de cloud computing de miliarde de dolari, care a stârnit divergențe în ultimii ani între companiile Microsoft și Amazon. Departamentul Apărării din SUA a declarat că contractul de 10 miliarde de dolari pentru tehnologii de apărare numit JEDI nu mai răspunde nevoilor sale actuale din cauza „mediului tehnologic în schimbare”, conform BBC News.

Sistemul Jedi, scrie Digi 24, a fost conceput pentru a înlocui vechile rețele de calculatoare ale Departamentului Apărării al SUA cu un singur sistem cloud, care ar fi găzduit secrete clasificate și ar fi furnizat armatei americane analize bazate pe inteligență artificială.

În 2019, Microsoft și Amazon au licitat pentru contractul Jedi. Compania fondată de Jeff Bezos era văzută drept favorită, însă contractul a fost atribuit în octombrie 2019 companiei Microsoft.

O lună mai târziu, Amazon a depus o contestație juridică față de această decizie, și a precizat la acea vreme că atribuirea contractului a fost motivată politic, susținând că președintele Trump a influențat decizia Pentagonului de a atribui contractul companiei Microsoft.

Un nou contract la orizont

Departamentul Apărării din SUA (DoD) a declarat marți: „Odată cu schimbarea mediului tehnologic, a devenit clar că contractul Jedi Cloud nu mai îndeplinește cerințele pentru a umple golurile de tehnologice ale DoD”. Acesta a adăugat că va căuta noi propuneri „dintr-un număr limitat de surse”, inclusiv Amazon și Microsoft.

Astfel, Amazon și Microsoft vor avea ambele oportunitatea de a licita pentru un nou contract. De altfel, cei doi giganți ai tehnologiei sunt singurii furnizori despre care s-a spus că ar fi capabili să îndeplinească cerințele unui nou contract de securitate cibernetică, deși sunt luate în considerare și alte companii de tehnologie. 

„Înțelegem și suntem de acord cu decizia DoD. Din păcate, atribuirea contractului nu s-a bazat pe cât de eficiente erau propunerile, ci a fost rezultatul unei influențe externe care nu ar trebui să aibă loc în achizițiile publice”, a declarat un purtător de cuvânt al Amazon Web Services pentru BBC News după anunțul Departamentului Apărării. 

Decizia anunțată la începutul acestei săptămâni indică faptul că Pentagonul a planificat să împartă munca de consolidare a infrastructurii de securitate cibernetică între Microsoft și rivala Amazon.

Jeff Bezos, un nou record

La scurt timp după anunțul Departamentului Apărării din SUA, averea fondatorului Amazon, Jeff Bezos, a atins un nou record: 211 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Averea celui mai bogat om din lume a atins această valoare după ce acțiunile Amazon.com Inc. au crescut cu 4,7%, în urma deciziei luate de Pentagon privind anularea contractului de cloud computing pe care îl opera Microsoft Corp. Potrivit clasamentului Bloomberg, averea lui Bezos a crescut cu 8,4 miliarde de dolari după decizia DoD.

Ultima dată când cineva din clasamentul Bloomberg s-a apropiat de această sumă a fost în ianuarie 2021, când averea lui Elon Musk, fondatorul Tesla Inc. și SpaceX, a atins cifra de 210 miliarde de dolari. De altfel, Jeff Bezos și Elon Musk au petrecut primele luni ale anului disputându-și locul de „cea mai bogată persoană din lume”. Jeff Bezos și-a consolidat, însă, poziția de lider la mijlocul lunii martie, când acțiunile Amazon au crescut cu aproape 20%.

Luni, cu o zi înainte de anunțul Departamentului Apărării, Jeff Bezos, în vârstă de 57 de ani, a renunțat oficial la funcția de CEO al companiei Amazon. El va rămâne președinte executiv și cel mai mare acționar al companiei, cu un total de aproximativ 11%.