Pentru a preveni trichineloza trebuie să testați carnea de la porcii crescuți în gospodăriile țărănești

Publicat: 14 dec. 2022, 12:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Pentru a preveni trichineloza trebuie să testați carnea de la porcii crescuți în gospodăriile țărănești

Este necesară realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea folosită pentru prepararea produselor tradiționale de Crăciun (caltaboș, sângerete, cârnați etc.) este infestată cu Trichinella Spiralis, un nematod (vierme cilindric), avertizează asist. univ. dr. Ovidiu Roșca.

Este vorba despre carnea provenită de la porci crescuți în gospodăriile țărănești.

Acest vierme (Trichinella Spiralis) provoacă boala parazitară trichineloza.

Viermele ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreți. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei.

Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini, si este cauzată de consumul aceluiași aliment. După ce carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziții se înmulțesc și pătrund în sânge, iar apoi în mușchii striați unde se închistează și împiedică funcționarea corespunzătoare a acestora.

Există, însă, posibilitatea ca paraziții să ajungă și în alte organe, și vorbim de plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, spune asist. univ. dr. Ovidiu Roșca, medic primar boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Simptome

Trichineloza este asociată cu o serie de simptome care apar la o zi-două după ce a fost consumată carnea infestată. Principalele simptome sunt: febră, dureri de cap, erupții cutanate, tulburări digestive (greață, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoțite de conjunctivită și chiar  hemoragii.

Pot apărea și tulburări de respirație ca urmare a afectării mușchilor respiratorii. În cazurile severe, apar complicații cardiace, pulmonare sau chiar neurologice.

Examenul trichineloscopic

Dr. Ovidiu Roșca subliniază în ce constă examenul trichineloscopic și că nu este unul complicat.

Se recoltează probe din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat. Probele sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute”.

De asemenea, dr. Roșca precizează că prin sărare, afumare sau procesare larvele acestui vierme nu sunt distruse.

Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreț”.

Dacă după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecții alimentare este necesară prezentarea de urgență la medic, deoarece, cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă, subliniază dr. Roșca.