Pentru ce sunt responsabili cei mai bogați oameni din lume

Cei mai bogaţi oameni din lume, care reprezintă unu la sută din populaţia mondială, sunt responsabili pentru de două ori mai multe emisii de gaze cu efect de seră, decât totalul de emisii generate de jumătate din segmentul celor mai săraci locuitori de pe Terra.

Organizaţia non-profit Oxfam a analizat perioada 1990-2015, un interval de 25 de ani în timpul căruia emisiile mondiale de CO2, vinovate de încălzirea planetei cu peste un grad Celsius în raport cu era preindustrială, au crescut cu aproape 60%.

Potrivit acestei analize, cei unu la sută dintre cei mai bogaţi oameni din lume (aproximativ 63 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 15% din emisiile cumulate, reprezentând de două ori mai mult decât emisiile generate de jumătate din partea cea mai săracă a populaţiei mondiale, conform AFP. Totodată, zece la sută dintre cei mai bogaţi oameni din populaţia mondială (aproximativ 630 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 52% din emisiile cumulate de CO2.

„Pe parcursul a 20-30 de ani, criza climatică s-a amplificat şi bugetul de carbon mondial limitat a fost delapidat în beneficiul unei intensificări a consumului unei populaţii bogate, nu pentru ieşirea oamenilor din sărăcie”, au denunţat reprezentanţii organizaţiei Oxfam.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole