Penultimul lot din proiectul Ro-Net a fost finalizat. Ce urmează?

După cum a anunțat Puterea.ro, finalizarea Lotului 6 din proiectul Ro-Net a fost semnată pe 14 septembrie. Practic, toate hârtiile au fost încheiate, birocrația fiind motivul pentru care s-a amânat multe luni finalizarea proiectului. Situație în care se află acum și Lotul 7, ultimul, la a cărui finalizare va fi încheiat întreg proiectul.

Birocrația, atât la nivelul instituțiilor de stat și administrațiilor publice sau locale, cât și la nivelul companiilor, este cea care pune de cele mai multe ori bețe în roate unor proiecte importante. Așa s-a întâmplat și cu proiectul Ro-Net, care s-a lovit de mai multe ori de birocrație, de refuzul unora de a semna niște hârtii sau de lipsa unor documente.

Dar până la urmă se finalizează. Lotul 6 este încheiat, mai urmează Lotul 7, despre care avem informații că sa va finaliza oricum până la finalul acestei luni, astfel încât proiectul să poată trece în următoarea fază.

Ce urmează pentru Ro-Net?

Crearea infrastructurii prin care au fost conectate aproape 700 de localități rurale este doar începutul unui proces de digitalizarea. Considerate neviabile financiar aceste localități de către operatori, chiar și cu existența unei infrastructuri digitale, adică a cablurilor trase până în mijlocul satului sau comunei, ar putea rămâne cu foarte puțini utilizatori finali.

Adică există posibilitatea de a nu găsi gospodării sau instituții dispuse să plătească pentru internet. Tocmai de aceea va fi nevoie de voință politică pentru a găsi soluții de conectare a instituțiilor principale din aceste localități, cum este școala sau primăria.

Inechitatea socială lasă urme adânci în educația copiilor din zonele rurale, iar digitalizarea reală a școlilor din aceste zone a redus drastic (cu peste 70%, conform World Vision Romania) rata de abandon din rândul elevilor. Existența infrastructurii digitale permite acum conectarea școlilor la sistemul digital, conectare care ar trebui completată cu punerea la dispoziție a produselor electronice necesare, ca și a resurselor digitale (programe, aplicații, baze de date etc.). Concomitent cu educarea profesorilor, astfel încât aceștia să fie capabili să atragă copiii către educație.

Acestea nu sunt doar idei puse pe hârtie, ci vor fi materializate într-un proiect ce urmează a fi propus pentru realizare de către actualii realizatori au proiectului Ro-Net. Și nu doar educația este prioritară, ci și digitalizarea reală a administrației și crearea unor site-uri în care să fie aduși la un loc producătorii locali de orice fel. Sau de medicină la distanță, având în vedere că în multe locuri nu există doctori sau medici de familie.

Sunt multe lucruri care pot fi făcute prin intermediul Ro-Net și vom reveni asupra lor pe măsură ce ideilor vor fi cristalizate. Ro-Net ar putea deveni o parte importantă a digitalizării României. Dar mai are nevoie de finalizarea tuturor loturilor pentru a putea trece la etapa următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...