IGPR: 80 de persoane au fost păgubite de gruparea care vindea pe site-uri medicamente pentru boli grave, iar după primirea banilor nu mai onora comenzile

Mai multe percheziţii au loc, marţi, în Marea Britanie şi România, la o grupare specializată în înşelăciune şi fals informatic, care a creat site-uri unde vindea medicamente pentru tratarea unor boli grave, dar după primirea banilor nu onora comenzile şi nici nu mai răspundea la mail sau telefon.

UPDATE. Reprezentanţii Poliţiei Române au anunţat că optzeci de persoane au fost păgubite de gruparea care vindea pe site-uri medicamente pentru boli grave, iar după primirea banilor nu mai onora comenzile. Preţul medicamentelor varia între 400 şi 5.000 de lei. Mai multe persoane vor fi duse la audieri în România şi Marea Britanie.

Comisarul-şef Răzvan Marinică, din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în urma percheziţiilor au fost descoperite mai multe înscrisuri, iar persoanele implicate vor fi duse la audieri în România şi în Marea Britanie.

„În urma activităţilor de astăzi am descoperit şi ridicat mai multe unităţi de calcul şi înscrisuri care interesează cauza. De asemenea, vom conduce la audieri şi persoanele vizate, atât în România, cât şi în Marea Britanie”, a explicat comisarul şef Răzvan Marinică.

El a precizat că medicamentele respective nu se găsesc de obicei în România.

„Nu existau pe reţeta eliberată de medic, erau promovate pe site ca înlocuitori ai acestor medicamente existente în România. Este vorba de medicamente care în mod uzual nu se găsesc pe piaţa din România”, a transmis comisarul şef.

Preţul acestor medicamente varia între 400 de lei şi 5.000 de lei.

El a precizat că 80 de persoane au fost prejudiciate în acest mod.

„Au fost mai multe plângeri, adresate de un număr de aproximativ zece persoane, majoritatea din municipiul Bucureşti, şi apoi am extins cercetările şi am identificat mult mai multe persoane vătămate, aflate în aceeaşi situaţie, dar care nu depuseseră plângere. În total, vorbim de 80 de persoane până în acest moment”, a explicat Răzvan Marinică.

Gruparea desfăşura această activitate de patru ani.

Știrea inițială

Prejudiciul în acest caz se ridică la 100.000 de euro. Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice fac, marţi, trei percheziţii domiciliare, dintre care două în Marea Britanie, cu sprijinul poliţiei din Northampton, şi una pe teritoriul României, într-un dosar penal deschis pentru înşelăciune şi fals informatic.

„Din cercetări, a reieşit că persoanele bănuite ar fi creat trei site-uri, promovate în mediul on-line, exclusiv către piaţa din România, prin care ar fi oferit spre vânzare medicamente, în special dintre cele dedicate tratării de boli extrem de grave, precum cancerul, în scopul obţinerii de bani, în mod necuvenit, de la diferite persoane (pacienţi şi aparţinători), fiind cauzate atât pagube materiale, cât şi din punct de vedere al sănătăţii”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că, în unele cazuri, pentru a conferi un caracter de veridicitate acţiunilor companiei şi a imita procedura utilizată la nivelul farmaciilor, ar fi fost solicitate înscrisuri din care să rezulte afecţiunile medicale ori tratamentele prescrise de medici sau, în momentul plasării comenzii, se solicita completarea şi transmiterea de documente de tip „acord de livrare bunuri”, „împuternicire achiziţionare medicamente” şi „formular de achiziţionare”.

„Ulterior câştigării încrederii, s-ar fi menţinut în eroare victimele, prin crearea unor paşi ce simulau o relaţie comercială reală în mediul on-line, astfel că persoanele puteau vizualiza, în contul creat pe site, plata efectuată, după care era transmis un cod de urmărire comandă, aparent emis de firma de curierat şi era emisă factura fiscală (invoice), toate aceste manevre având menirea de a induce clientului aparenţa unei tranzacţii reuşite”, arată IGPR.

Conform sursei citate, după virarea banilor în contul bancar indicat, în majoritatea cazurilor, victimele i-au contactat pe reprezentanţii site-urilor în legătură cu depăşirea termenului de livrare convenit. În aceste cazuri persoanele primeau scuze precum „se vor restitui sumele achitate”, „medicamentele nu sunt disponibile în acest moment”, „nu a preluat curierul comanda”, „mai aşteptaţi” ori se comunica un alt termen de livrare, care nu era respectat.

Ulterior, reprezentanţii site-urilor nu mai răspundeau la e-mail-uri ori la apelurile telefonice.

Până la acest moment, prejudiciul cauzat este de aproximativ 100.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...