Percheziții la ANAF. Un funcționar de top, prins în flagrant de DNA
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/07/Doi-afaceristi-trimisi-in-judecata-de-DNA.-Au-produs-UE-un-prejudiciu-de-peste-10-milioane-de-lei.jpeg)
Direcția Națională Anticorupție a intrat din nou în prim-planul luptei împotriva corupției din administrația publică, după ce un funcționar de rang înalt din cadrul ANAF a fost prins în flagrant în timp ce primea mită. Potrivit unui comunicat transmis de instituție, ancheta vizează suspiciuni serioase de trafic de influență și cumpărare de influență, desfășurate între lunile martie și mai 2025.
Funcționarul ANAF ar fi oferit „protecție” contra șpagă
Potrivit datelor prezentate de DNA, ancheta se concentrează asupra unor funcționari publici cu atribuții de control fiscal care ar fi acționat în mod deliberat pentru a proteja și a favoriza persoane și firme implicate în evaziune fiscală. În schimbul unor sume de bani, aceștia ar fi ignorat nereguli grave privind plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor către bugetul statului.
Surse apropiate anchetei au indicat că este vorba în special despre entități care activează în domeniul transportului alternativ, prin intermediul aplicațiilor de tip ridesharing. Practic, funcționarul ar fi garantat o formă de imunitate fiscală acestor operatori, în schimbul unor sume de bani oferite ca mită.
„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor fapte de trafic de influență și cumpărare de influență, în perioada martie-mai 2025, de către funcționari publici cu atribuții de control din cadrul ANAF, respectiv persoane fizice și persoane juridice care operează în transportul alternativ prin intermediul aplicațiilor de ridesharing.
Faptele de corupție investigate sunt presupus a fi comise pentru protejarea și favorizarea unor persoane fizice și juridice care eludează plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor datorate bugetului statului, cu impact negativ asupra serviciilor publice și, astfel, erodarea încrederii în stat, în instituții și în administrația publică.
În cursul zilei de 22 mai 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 8 locații situate pe raza municipiului București și județelor Ilfov și Giurgiu, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice sau sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul DNA.