Performanță medicală la SCJU Târgu Mureș: Intervenție chirurgicală de reimplantare scalp

Publicat: 15 iun. 2022, 15:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Performanță medicală la SCJU Târgu Mureș: Intervenție chirurgicală de reimplantare scalp

O intervenție chirurgicală de reimplantare scalp a fost realizată cu succes de o echipă medicală, coordonată de dr. Cristian Trâmbițaș, medic specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Echipa medicală care a realizat această performanță medicală a fost formată din dr. Cristian Trâmbițaș, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, conf. dr. Szederjesi Janos, medic primar ATI, şi medici rezidenţi chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă: dr. Cristian Vintilă, dr. Graţiana Lateș, dr. Camelia David, dr. Pap Timea.

De complicata intervenție chirurgicală, care a durat aproximativ 10 ore, a beneficiat o tânără în vârstă de 20 de ani. Ea a suferit un accident de muncă într-un atelier de țesătorie, când tânăra și-a prins părul într-un război de țesut ”producându-se avulsia (smulgerea) completă a scalpului”, se precizează în comunicatul SCJU Târgu Mureș.

Intervenția a constată ”în toaleta chirurgicală a scalpului şi a defectului de la nivelul capului, sub anestezie generală, disecție pentru evidențierea vaselor de sânge (artere şi vene), prepararea acestora urmată de arteriorafie și venorafie, hemostaza, sutură la piele. Aproape toată intervenția s-a derulat sub magnificaţie (lupe inițial și apoi, 6-7 ore, microscop)”, mai precizează aceeași sursă.

Evoluţia pacientei este una bună, scalpul fiind în acest moment vascularizat, intervenţia de replantare a scalpului este considerată cu succes, urmând ca pacienta să fie supusă la o serie de revizii minore în perioada următoare.

Faptul că intervenția a fost realizată săptămâna trecută și comunicatul de presă referitor la acest eveniment a fost publicat după câteva zile, a fost explicat astfel: ”Luând în considerare mecanismul de producere a traumatismului, zona implicată, precum şi complexitatea intervenţiei şi a riscului crescut de eşec al unei astfel de proceduri, am decis să amânăm mediatizarea pentru a vedea evoluţia cazului”.