Pericolul nevăzut de pe internet: Copiii ajung să nu mai aibă încredere în părinții lor

Publicat: 07 ian. 2021, 09:00, de Raluca I. Heroiu, în Educație , ? cititori
Pericolul nevăzut de pe internet: Copiii ajung să nu mai aibă încredere în părinții lor

Copiii petrec mult timp pe internet iar asta le afectează relația cu părinții. Un studiu realizat de World Vision România arată că cei mici se simt singuri și nu mai au încredere în părinții lor. Acest fenomen are loc din cauza personajelor de pe internet care instigă la ură.

Cei mai afectați se pare că sunt copiii de la țară și cei din familiile sărace, respectiv cei care nu petrec suficient timp cu părinții.

Peste 20% dintre copiii care trăiesc în mediul rural afirmă că sunt doar uneori sau nu sunt niciodată fericiți, iar o pondere de 7% afirmă că au o viață rea. Copiii din mediul rural ori din alte categorii vulnerabile, fără posibilităţi materiale, sunt astfel victimele perfecte ale manipulatorilor media. Pentru ei, singura șansă la un viitor este educația, un sistem modern de învățământ, care să le ofere tuturor copiilor şanse egale, indiferent de mediul de proveniență și starea materială a familiei”, anunță World Vision România.

Pericolul nevăzut din online

Pandemia de coronavirus i-a afectat în egală măsură și pe copii. Aceștia s-au simțit mult mai mult singuri din cauza izolării impuse de mutarea cursurilor de la școală în mediul online. Cei mici nu au mai luat contact cu prietenii de la școală și nici cu profesorii, ceea ce i-a afectat puternic în mod negativ.

Comunicarea dintre copii și părinți a devenit deficitară, iar cei mici au devenit mai vulnerabili în fața pericolelor din online.

Reprezentanții fundației atrag atenția și asupra atacurilor din mediul online împotriva profesorilor.

„Din păcate, instigarea copiilor la atacuri împotriva profesorilor, pe care Fundaţia World Vision România o condamnă ferm, este simptomul unei crize de autoritate atât în familie, cât şi în şcoală, unde corpul profesoral joacă un rol esențial. Profesorii nu pot fi în niciun caz considerați inamici ai copiilor sau ai drepturilor și libertăților acestora. Discuțiile și argumentele despre teme de interes pentru societate, precum educația, nu se pot duce decât într-un climat de civilizaţie, cu respect reciproc pentru punctele de vedere ale tuturor părților”, precizează reprezentanții World Vision România.

  • 6% dintre copii nu au încredere niciodată, sau doar uneori, în adulții cu care locuiesc
  • 8% dintre copii cred că familia nu este niciodată alături de ei când au nevoie de ajutor
  • 23% dintre ei susţin că un membru al familiei petrece timp cu ei doar uneori sau niciodată

„Încrederea copiilor în părinţi a scăzut cu 14% în 2020, ajungând la 79%. Pe acest fond, succesul public al unor personaje care insuflă şi instigă la ură şi care au priză la copii nu este deloc surprinzător”, este concluzia celor de la World Vision România, citată de Mediafax.